„Zelený“ těstovinový salát (veganský)

 Zelený těstovinový salát (veganský)

„Zelený“ těstovinový salát (veganský)

bohatý na živiny, lehký a snadný na přípravu

 

Pokud jste milovníci těstovin a zároveň máte rádi lehká jídla, pak bude tento těstovinový salát pro vás to pravé!

 

Těstoviny mají trochu špatnou pověst, ale to těžké a méně zdravé jídlo z nich dělají především kombinace s těžkými tuky jako je příliš mnoho sýrů nebo smetany. Tento salát je plný těch správných živin a vlákniny a dodá vám tak dostatek energie ke cvičení či pro náročný den v kanceláři.

 

Proč jsme použili zrovna vybrané ingredience:

Celozrnné těstoviny – jsou vhodnou bezlepkovou variantou k běžným těstovinám, bohatou na protein a vlákninu

Kapusta – obsahuje unikátní kombinaci vlákniny, proteinu, minerálů, vitamínů a antioxidantů

Brokolice – mimo jiné má detoxikační a protizánětlivé účinky

Máta – stimuluje zažívání a má antibakteriální vlastnosti

Semínka – doplňují příjem minerálů (především hořčíku a vápníku)

 

Na porci pro dva budete potřebovat:

  • 2 šálky nevařených celozrnných těstovin (například fusilli)
  • 1 větší hrst kapustových listů, nahrubo nasekaných
  • 2 hrsti čerstvé petrželky, najemno nasekané
  • 10 čerstvých mátových lístků, najemno nasekaných
  • 2 polévkové lžíce konopných semínek
  • ½ šálku dýňových a slunečnicových semínek, lehce opečených
  • 1 malou brokolici nakrájenou na malé růžičky
  • 1 polévkovou lžíci extra panenského olivového oleje
  • 2 lžičky jablečného octa
  • 2 stroužky vylisovaného česneku
  • 1 malou cibuli, nakrájenou na jemné kostky
  • Šťávu z ½ citrónu
  • 1 polévkovou lžíci dijonské hořčice
  • Čerstvý pepř
  • Špetku mořské soli

 

Postup

  • Uvařte těstoviny dle druhu. Zhruba 2 minuty před slitím vody k nim přidejte brokolici.
  • Slijte a nasypte do velké mísy, pokapejte olivovým olejem a nechte vychladnout.
  • Přidejte kapustové listy, petrželku, mátu, cibuli, semínka a protřepejte, aby se vše spojilo.
  • Do mixéru dejte olivový olej, citronovou šťávu, jablečný ocet, česnek, hořčici, sůl a pepř a umixujte na krémový dresink.
  • Nalijte dresink na salát a protřepejte, aby se dobře propojil s ostatními ingrediencemi. Můžete podávat.

 

Nebojte se si recepty vždy upravit podle toho, co chutná vám, abyste si jídlo opravdu užili! :-)