Alkohol

alkohol_1

Alkohol také patří z hlediska výživového mezi celkem dost diskutovaná témata. Jednou se dočtete, že je nejlepší abstinovat, jednou vám zase „povolí“ určitou dávku a najdete i takové články, které vám vyloženě doporučí (ze zdravotních důvodů samozřejmě) nějaké to množství alkoholu denně. Jenže, kde je pravda?

 

 

Alkoholické nápoje se zpravidla vyznačují různě vysokým obsahem ethanolu. Ten se nejčastěji připravuje alkoholovým kvašením z jednoduchých sacharidů (cukrů) působením různých druhů kvasinek, především různých šlechtěných kmenů. Každý na alkohol reaguje jinak a každý má také svoje „alkoholové“ hranice, které se ale dají samozřejmě posouvat, a to na obě dvě strany. Působení ethanolu závisí jednak na tom, jak je lidský organizmus zvyklý ho přijímat a pak také na celkové tělesné hmotnosti jedince. Z první premisy působení ethanolu na organismus je tedy jasné, že se reakce organismu na tento alkohol dá velmi dobře ovlivňovat jeho pravidelným požíváním. Bez debat je ale fakt, že alkohol je návykový (tělo si na něj zvykne a vyžaduje ho víc a víc) a může vyvolat alkoholovou závislost, z tohoto důvodu ho řadíme mezi drogy.

Ethanol je v organismu částečně vstřebáván již v ústech, jeho hlavní vstřebávací centrum je však v tenkém střevě. Detoxikace etanolu probíhá v játrech. Je to celkem složitý proces, ale jedna fáze z tohoto procesu je velmi důležitá, a to je vznik acetaldehydu. Právě acetaldehyd, jakožto první metabolit ethanolu, má totiž mnohem významnější vliv na lidské tělo a psychiku. Je totiž zodpovědný za kocovinu.

Pro praktický příklad můžu uvést, že k detoxikaci 100 g alkoholu (obsažených asi v jednom litru vína), kdy hladina dosáhne přibližně 2,2 ‰, je nutných zhruba 13 hodin. Dalším praktickým tipem je přibližné určení hladiny etanolu v krvi, kdy lze použít vzorec:
požitý alkohol v gramech / (tělesná hmotnost muže × 0,68, nebo tělesná hmotnost ženy × 0,55) = promile etanolu v krvi.

V malých dávkách (v závislosti na metabolismu jedince) způsobuje ethanol krátkodobě euforii a pocit uvolnění, ve větších pak deprese, ztrátu koordinace pohybů těla (působením na mozeček), sníženou vnímavost, prodloužení reakce a útlum rozumových schopností, případně i agresivitu. Jeho častá konzumace může vést k alkoholismu, případně způsobovat řadu zdravotních komplikací – od euforických (případně depresivních) stavů až po těžké poškození jater. Jednoznačně ale vždy u člověka způsobuje změny ve vnímání a chování.

Co se příznivých účinků alkoholu týče, jsou studie, které tvrdí, že alkohol působí protizánětlivě, zlepšuje usínání, odstraňuje stres, rozšiřuje cévy, ředí krev a snižuje riziko infarktu a mozkové mrtvice. Lidskému zdraví prospívá i řada cenných látek obsažených v alkoholických nápojích, například resveratrol obsažený v červeném víně, který působí antioxidančně a zlepšuje stav cév. Ovšem existuje stejný počet studií, které předkládají tyto klady jako těch, které mluví právě o tom, že tomu tak není.

Mezi škodlivé účinky alkoholu se hlavně řadí fakt, že v lidském organizmu zabíjí mozkové buňky, poškozuje játra, vyvolává opilost a alkoholovou závislost, narušuje spánek a může (navzdory svému relaxačnímu účinku) škodit osobám s vysokým tlakem. Snižuje také imunitu některých orgánů (např. střev) a zvyšuje pravděpodobnost rakoviny některých orgánů. Nejhorší je dlouhodobé a pravidelné požívání alkoholu (etanolu), kdy dochází k řadě často nevratných poruch. Z orgánových změn jsou popsány cirhóza jater, záněty slinivky a jater, poruchy oběhové soustavy (hypertenze, dysrytmie) apod. Psychicky může dlouhodobá konzumace alkoholu ve velkém množství vést k rozvoji demence. Snad úplně nejhorší je požívat pravidelně alkohol v těhotenství, což má fatální následky na plod. I přesto, že se poslední dobou ukazuje, že s usmrcováním mozkových buněk to nebude tak černé, nemůže být o nevýhodách a škodlivých účincích alkoholu sporu.

A jak se alkoholické nápoje dělí?

  • pivo → i piva můžeme dělit na různé druhy jako je světlé, tmavé, kvašené, nefiltrované apod.
  • víno → kromě červeného a bílého se mezi vína řadí i to šumivé (sekt) nebo třeba burčák
  • lihoviny → které se dělí na destiláty (rum, vodka, gin apod.) a likéry (becherovka, griotka apod.)
  • koktejly → což jsou nápoje smíchané z několika různých alkoholických i nealkoholických nápojů (piῆa colada, mojito apod.)
  • medovina → jako kvašený alkoholický nápoj vyrobený z medu a vody stojí samostatně

alkohol_2

Co se týče ani ne tak doporučeného množství alkoholu za den, ale spíše „povolené denní dávky“, je zde rozdíl mezi muži a ženami. Zatímco pro muže je stanovena hranice pro víno na 3 – 4 dcl/den, pro pivo 0,3 – 1 l/den a pro destiláty 3 – 5 cl/den, pro ženy jsou hranice vína na 2 – 3 dcl/den, piva na 0,2 – 0,4l/den a destiláty v množství 2- 4 cl/den.

Těmito doporučeními by se měli držet také sportovci, jen si samozřejmě dávat pozor na načasování v souvislosti s tréninkem, respektive utkáním. Podávat fyzické výkony s alkoholem v krvi nebo s kocovinou není pro organismus ani trochu vhodné. Jak již bylo psáno, alkohol je pro tělo jako jed, tudíž automatická reakce je „ihned se ho zbavit“. Právě kvůli tomu, že se veškerá tělesná energie soustřeďuje na odbourání alkoholu, odbourávání všech ostatních metabolitů, které se v těle během cvičení vytvářejí (kyselina močová, kyselina mléčná apod.) se odsouvá až na druhou kolej. Dalším rizikem je samozřejmě zranění, ať už z důvodu více relaxovaných svalů nebo více relaxované mysli. Pokud by někomu snad chyběl nabuzující účinek alkoholu, může ho před výkonem nahradit na příklad energetickým nápojem, nebo jeho obměnami v přirozenější podobě, jako jsou guarana apod.

Možná někoho zklamu, ale i přes všechna tato „povolení“ je jasné, že si můžete za jeden den vybrat jen jednu položku, ne všechny tři najednou. Opět ale, jako již mnoho mých článků, zakončím i tento větou: „Všeho s mírou.“.

alkohol_3

Parametr na 100g DDM (100 g)
Voda 56.71 g  
Energetická hodnota 277 kcal 13.9 %
Energetická hodnota 1160 kJ 0.0 %
Bílkoviny 14 g 31.1 %
Tuk 22.53 g 32.2 %
Minerální soli 2.5 g 41.7 %
Sacharidy 3.76 g 1.6 %
Vláknina 0.9 g 3.8 %
Vápník 27 mg 2.7 %
Železo 1.73 mg 9.6 %
Hořčík 19 mg 4.8 %
Fosfor 135 mg 13.5 %
Draslík 244 mg 5.2 %
Sodík 732 mg 30.5 %
Zinek 2.21 mg 14.7 %
Měď 0.103 mg 5.2 %
Mangan 0.155 mg 7.8 %
Selen 17.4 µg 24.9 %
Vitamin C 0.6 mg 1.0 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.246 mg 16.4 %
Vitamin B2 (riboflavin) 0.173 mg 10.2 %
Vitamin B3 (niacin) 2.975 mg 14.9 %
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) 0.297 mg 3.0 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.23 mg 11.5 %
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) 5 µg 1.3 %
Vitamín B9 (potravinářský folát) 5 µg  
Vitamín B9 (stravovací ekvivalent folátu) 5 µg  
Choline 67.1 mg  
Vitamín B12 1.16 µg 19.3 %
Vitamín A 10 MJ 0.2 %
Vitamín A (ekvivalent retinolu) 3 µg 1.2 %
Vitamín A1 (retinol) 3 µg  
Vitamín E (alfa-tokoferol) 0.19 mg 1.7 %
Vitamín D 0.9 µg 18.0 %
Vitamín D 36 MJ 9.0 %
Vitamín K (fylochinon) 1.3 µg 1.6 %
Nasycené mastné kyseliny 8.438 g 42.2 %
Mononenasycené mastné kyseliny 10.105 g  
Polynenasycené mastné kyseliny 2.08 g  
Cholesterol 62 mg  
Poměrná hmotnost 56 g 2 unce (56,7g)  

 

alkohol_4

Parametr na 100g DDM (100 g)
Voda 80.54 g  
Energetická hodnota 69 kcal 3.5 %
Energetická hodnota 289 kJ 0.0 %
Bílkoviny 0.72 g 1.6 %
Tuk 0.16 g 0.2 %
Minerální soli 0.48 g 8.0 %
Sacharidy 18.1 g 7.9 %
Vláknina 0.9 g 3.8 %
Cukr 15.48 g 17.2 %
Vápník 10 mg 1.0 %
Železo 0.36 mg 2.0 %
Hořčík 7 mg 1.8 %
Fosfor 20 mg 2.0 %
Draslík 191 mg 4.1 %
Sodík 2 mg 0.1 %
Zinek 0.07 mg 0.5 %
Měď 0.127 mg 6.4 %
Mangan 0.071 mg 3.6 %
Selen 0.1 µg 0.1 %
Vitamin C 10.8 mg 18.0 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.069 mg 4.6 %
Vitamin B2 (riboflavin) 0.07 mg 4.1 %
Vitamin B3 (niacin) 0.188 mg 0.9 %
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) 0.05 mg 0.5 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.086 mg 4.3 %
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) 2 µg 0.5 %
Vitamín B9 (potravinářský folát) 2 µg  
Vitamín B9 (stravovací ekvivalent folátu) 2 µg  
Choline 5.6 mg  
Vitamín A 66 MJ 1.3 %
Vitamín A (ekvivalent retinolu) 3 µg 1.2 %
Alfa-karoten 1 µg  
Beta-karoten 39 µg  
Lutein + zeazanthin 72 µg  
Vitamín E (alfa-tokoferol) 0.19 mg 1.7 %
Vitamín K (fylochinon) 14.6 µg 18.3 %
Nasycené mastné kyseliny 0.054 g 0.3 %
Mononenasycené mastné kyseliny 0.007 g  
Polynenasycené mastné kyseliny 0.048 g  
Poměrná hmotnost 151.36 g šálek (250ml)

 

 

alkohol_5

Parametr na 100g DDM (100 g)
Voda 66.6 g  
Energetická hodnota 231 kcal 11.6 %
Energetická hodnota 967 kJ 0.0 %
Železo 0.04 mg 0.2 %
Fosfor 4 mg 0.4 %
Draslík 2 mg 0.0 %
Sodík 1 mg 0.0 %
Zinek 0.04 mg 0.3 %
Měď 0.021 mg 1.1 %
Mangan 0.018 mg 0.9 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.006 mg 0.4 %
Vitamin B2 (riboflavin) 0.004 mg 0.2 %
Vitamin B3 (niacin) 0.013 mg 0.1 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.001 mg 0.1 %
Poměrná hmotnost 27.8 g tekutá unce (30ml)

 

 

Autor: Kateřina Novotná