Alternativní způsoby stravování

V tomto článku bych vás ráda seznámila s několika alternativními způsoby stravování. Nastínit jejich výhody, které obvykle hlásají zastánci těchto stylů, ale také nevýhody, které zase slyšíme z úst jejich odpůrců.

Většina z nás nevolí žádný alternativní způsob a konzumujeme takzvanou vyváženou „běžnou“ stravu, kde se snaží mít, lidově řečeno, od všeho trochu. Při alternativních způsobech stravování jsou z jídelníčku vyřazeny určité potraviny. Motivy lidí ke stravování podle určitého alternativního způsobu mohou být různé. Od náboženství, přes módní výstřelek, touhu po udržení co nejvíce zvířecích životů, vyřadit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin, zhubnout až po jednoduše důvod „žít zdravěji“. Ať už je motiv jakýkoliv, vždy by jeho vyznavači měli mít na paměti především nutriční a zdravotní, ale také ekonomické a společenské důsledky.

Pojďme si představit ty nejznámější a nejrozšířenější alternativní způsoby stravování.

alternativni_zpusoby_stravovani_1


VEGETARIÁNSTVÍ

Vegetariánství je nejznámější a nejrozšířenější formou alternativního stravování v České republice (odhaduje se až 14% vegetariánů v české populaci). Obecně je vegetariánem označován člověk, který nekonzumuje maso. Konkrétně se však vegetariánství dělí do několika podskupin, a to podle rozsahu omezení konzumace potravin živočišného původu.

Semivegetariánství → ze své stravy vylučují tmavé druhy mas a výrobky z nich, naopak připouštějí konzumaci ryb, drůbeže a dalších potravin živočišného původu jako mléko, mléčné výrobky a vejce. Pokud zahrneme semivegetariánství do vegetariánského způsobu výživy, pak ho lze označit za nejbenevolentnější způsob vegetariánského stravování. Za výhody tohoto způsobu stravováni můžeme považovat vyšší obsah vlákniny, některých vitaminů a minerálních látek, protože obsahují velké množství zeleniny a ovoce, obvykle obsahují i méně tuku, usnadňují udržení přiměřené hmotnosti, snižují hladinu cholesterolu v krvi a podporují střevní peristaltiku. Vzhledem k tomu, že živočišné bílkoviny jsou přijímány, není zde z nutričního hlediska žádná složka potravy nedostatečná.

Laktoovovegetariánství → nevyhýbají se konzumaci mléka, mléčných výrobků a vajec. I tento způsob stravování, pokud jsou jeho jednotlivé složky vhodně zastoupeny a kombinovány, není rizikový z hlediska nedostatku některých prvků.

Veganství → jedná se o radikálnější formu vegetariánství, kdy v potravě nejsou konzumovány žádné živočišné produkty. Strava se skládá ze zeleniny, ovoce, ořechů a obilovin. Zde je největší problém v nedostatku kvalitních bílkovin, železa, které je pouze z rostlinné stravy velmi obtížně vstřebatelné a vitaminu B12, který je obsažen pouze v potravinách živočišného původu, u veganů jsou jeho jediným zdrojem baktérie v dolní části tenkého střeva a některé druhy baktérií v potravě. Zejména pro těhotné, kojící, kojence a děti ve vývoji je tato strava velmi riskantní. Ke kladům bychom zařadili vysoký příjem vlákniny, dostatek vitaminů a kvůli nízké hladině tuků také nízká hladina cholesterolu v krvi.
Jako další extrémní formy veganství jsou frutariánství, kde je povolena pouze konzumace ovoce a ořechů v souladu s teorií, že člověk by se měl stravovat v naprostém souladu s přírodou - živí se pouze „dary“ přírody, které se tepelně neupravují a vitariánství, kde se strava nikdy tepelně neupravuje, není pasterizovaná nebo sterilovaná - skládá se ze semen, zeleniny, ovoce a divoce rostoucích bylin.

alternativni_zpusoby_stravovani_2


MAKROBIOTIKA

Makrobiotika je celosvětově rozšířený životní styl, úzce spjatý s výživou, který vznikl v Japonsku. Tento způsob výživy je založen na rovnováze potravin s charakteristikami dvou protichůdných a vzájemně se doplňujících přírodních sil jin a jang. Některé potraviny mají podle makrobiotiky tendenci více jin, jiné zase více jang a jejich poměr tvoří „hodnotu“ každé potraviny. Cílem je vytvořit v těle harmonii, proto se omezují potraviny ve skupinách jin a jang a převahu potravy mají tvořit potraviny harmonické – převážně obilniny, rýže a luštěniny. Je také založeno na tvrzení, že lidské tělo si dokáže vytvořit potřebnou potravu pro buňky samo a je schopno tzv. biologické transmutace neboli přeměny prvků, což je ale v rozporu s vědeckými poznatky. Klady toto stravování nemá téměř žádné a záporů naopak mnoho. Takto sestavený jídelníček neodpovídá požadovaným nutričním doporučením.


DĚLENÁ STRAVA

Smyslem tohoto směru je rozdělení potravin do čtyř skupin, které se navzájem nekombinují. V zásadě je dělená strava založená na tvrzení, že současná konzumace potravin s vysokým obsahem bílkovin a potravin s vysokým obsahem sacharidů brání jejich dokonalému trávení. Obě tyto skupiny lze současně konzumovat pouze s neutrálními potravinami. Kladem tohoto stravování je poměrně přirozený způsob stravování a také fakt, že trávicí systém pracuje bez většího zatížení. I přesto, že ne každému dvoufázový způsob stravování vyhovuje, jako hlavní nevýhodu můžeme považovat nepraktičnost, protože např. v běžném životě je komplikované oddělit tuky od cukrů.


VÝŽIVA PODLE KREVNÍCH SKUPIN
Koncept vychází z předpokladu, že mezi krví a trávenými potravinami existuje imunologická reakce, a proto každé krevní skupině vyhovují poněkud jiné potraviny podle toho, co jedli lidé v době, kdy tato krevní skupina vznikla. Krevní skupina 0 je údajně nejstarší a vznikla, když byl člověk lovec, A vznikla při přechodu lovců v zemědělce, B vznikla míšením ras a AB vznikla nejpozději rovněž míšením ras. Proti dodržování této diety nejsou odborné námitky, ale není známa studie, která by prokázala vztah mezi krevními skupinami a vhodným výživovým stylem.

Kde je pravda mezi všemi „pro“ a „proti“ nejde všeobecně říci. Ano, u některých informací je pravda zcela jasná, tím jsou především konkrétní fakta. Jestli je ale ten či onen stravovací způsob vhodný nebo nevhodný právě pro vás, to musíte zjistit sami.

Jsou oblasti, kde je potřeba se v životě neustále posouvat dál, překonávat svoje hranice, posouvat své limity. Ale výživa mezi ně moc nepatří. Pokud bude vaše tělo zdravé a vy ho budete s respektem poslouchat, pak vám samo řekne, co chce a co naopak ne.

Co ale v případě, že vaše tělo nutně potřebuje něco sladkého, a to nejlépe tu tyčinku, která je co nejvíce průmyslově upravená? Naučte se rozlišit, co vaše tělo opravdu chce a o co si přirozeně říká, oproti tomu, co chce vaše nespoutanost.

alternativni_zpusoby_stravovani_3

Autor: Kateřina Novotná


 

 REFLEX NUTRITION VEGAN PROTEIN 2,1 KGWEIDER SOY 80+ PROTEIN 800GOLIMP SPORT NUTRITION - PROTEINY - SOJAVIN 85 - 700G