Antioxidanty

woman-eating-antioxidants

K čemu slouží antioxidanty? 

Antioxidanty - pojem, vyskytující se všude kolem. Můžete jej téměř denně zaslechnout v televizní reklamě nebo si o jeho účincích přečtete na obalech spousty potravin. Zdánlivě nic neříkající látka má téměř kouzelné vlastnosti, které mohou značně ovlivnit zdraví a lidský organismus celkově. Výzkumy totiž dokazují, že právě přijímání antioxidantů dokáže zpomalit stárnutí a především předcházet nádorovým onemocněním, která jsou strašákem lidí všech věkových kategorií.

Jak antioxidanty fungují?

Hlavním úkolem antioxidantů je chránit tělo před volnými radikály, které se v těle tvoří během látkové výměny a také kvůli ochraně před bakteriemi všeho druhu. Nestabilní škodlivé částice v podobě volných radikálů mají neblahý vliv na ukládání LDL cholesterolu v tepnách a zároveň mohou poškodit DNA obsaženou v chromozomech, což následně vede ke vzniku rakovinotvorných buněk nebo k infarktu. Antioxidanty se v těle sice přirozeně vyskytují, ale vzhledem k obranyschopnosti, je nutné jimi tělo dopovat ještě v podobě vhodné stravy.

K neutralizaci volných radikálů pomohou vitamíny C, E, beta karoten a některé minerály jako je selen, měď nebo zinek. Jak do těla tyto látky ale dostat?

Z jakých zdrojů přijímat antioxidanty?

K získání zinku nebo selenu je ideální konzumovat ryby a mořské plody, měď najdete ve všech ořeších a semínkách, v játrech a rovněž v rybách a mořských plodech. Skvělými antioxidačními účinky se mohou pyšnit také flavonoidy, které se vyskytují v zelenině a ovoci.

K mořským živočichům, kteří jsou plni antioxidantů, patří sledi, slávky nebo treska. V jídelníčku by neměly chybět ani slunečnicový, arašídový a samozřejmě olivový olej, ze zeleniny konzumujte nejčastěji rajčata, červené papriky, kadeřávek, brokolici, mrkev nebo špenát. Z ovoce pak přidejte meruňky, mango, papáju, tmavé hroznové víno a také švestky.

Ovšem ani s konzumací antioxidantů byste to neměli přehánět. Stejně jako u čehokoliv jiného, i zde platí ,,všeho s mírou“, proto mějte svůj jídelníček vyvážený a pestrý.