Avokádo - žádné zápory nemá!

avokadoAvokádo je super. Klidně bych nic dalšího už psát nemusela, protože celý článek bude jen o vychvalování avokáda. Ono totiž žádné zápory nemá!

Avokádo je ovoce, které roste na Hruškovci přelahodném (už podle názvu stromu musí být avokádo zázrak – a taky že je). Je to jeden z nejvýživnějších druhů ovoce, jaké existují. Výjimečné vlastnosti, lahodná chuť a všestranné kuchyňské využití vysvětlují jeho důležitou úlohu ve stravě předkolumbovských obyvatel Ameriky, kteří ho používali namísto masa. Na rozdíl od ostatního ovoce obsahuje velmi málo vody a společně s olivami jsou to jediné dva druhy ovoce, které obsahují tuk. Samozřejmě ten prospěšný.

Čerstvé avokádo je jedním z ovocných druhů bohatých na vysoce hodnotné výživné tuky, proteiny, vitamin E a B6, železo, ale i na vlákninu.

Co tedy avokádo obsahuje?

  • sacharidy → monosacharidy (jednoduché cukry)
  • tuky → dužina obsahuje kyselinu olejovou, palmitovou a linolovou, což jsou pochopitelně tuky kvalitní (MUFA)
  • bílkoviny → obsahuje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin
  • vitamíny → zejména C, E, K, H, B3 a B5
  • minerální látky → železo, draslík, měď, magnezium a fosfor
  • vláknina → 5%
  • voda → nízký obsah

Nízký obsah vody značí, že se jedná o koncentrovaný plod s vysokou nutriční a kalorickou hodnotou. 100 gramů = kolem 150 - 200 kcal = 650 - 900 kJ!, z toho cca 15 g tuků (záleží na stupni zralosti) a i přesto se hodí do dietní stravy. Je to proto, že obsažené tuky jsou rostlinného původu a jsou velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Pro srovnání 100 gramů banánu je zhruba 90 kcal, ve100 gramů jablek pak cca kolem 50 kcal. Nenechte se ale od avokáda tímto odradit. Jak již bylo psáno, je to jediné ovoce, které obsahuje tuky (velmi zdravé!), musí tedy zcela logicky obsahovat také více energie.

Avokádo je nejbohatším druhem ovoce na obsah vitaminu E (2mg/100g). Tento důležitý vitamin nejenže podporuje reprodukční soustavu, ale jako antioxidant chrání i před rakovinou a stárnutím buněk. Avokádo má také z celé ovocné říše nejvyšší obsah železa, které se navrch poměrně dobře vstřebává, a to z důvodu přítomnosti vitamínu C, který se na vstřebávání nehemového (rostlinného původu) železa v organismu podílí. Je také velmi bohaté na vlákninu (5 %). Avokádo obsahuje tuky, které jsou velmi důležité pro metabolismus nervové soustavy. Kromě toho je mimořádně bohaté na vitamin B6, který je důležitý pro správnou funkci neuronů. Proto avokádo přináší úlevu lidem trpícím nervozitou, podrážděností nebo depresí. Pro svoji nutriční hodnotu a terapeutické vlastnosti patří k nejvíce ceněným druhům ovoce.

Mezi kladné účinky konzumace avokáda na lidský organismus patří zejména fakt, že posiluje naše srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest. Dále pak snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu.

Tak co, už jste dneska měli své avokádo?

avokado_1

Parametr

na 100g

DDM (100 g)

Voda

73.23 g

 

Energetická hodnota

160 kcal

8.0 %

 

Energetická hodnota

670 kJ

0.0 %

 

Bílkoviny

2 g

4.4 %

 

Tuk

14.66 g

20.9 %

 

Minerální soli

1.58 g

26.3 %

 

Sacharidy

8.53 g

3.7 %

 

Vláknina

6.7 g

27.9 %

 

Cukr

0.66 g

0.7 %

 

Vápník

12 mg

1.2 %

 

Železo

0.55 mg

3.1 %

 

Hořčík

29 mg

7.3 %

 

Fosfor

52 mg

5.2 %

 

Draslík

485 mg

10.3 %

 

Sodík

7 mg

0.3 %

 

Zinek

0.64 mg

4.3 %

 

Měď

0.19 mg

9.5 %

 

Mangan

0.142 mg

7.1 %

 

Selen

0.4 µg

0.6 %

 

Vitamin C

10 mg

16.7 %

 

Vitamin B1 (tiamin)

0.067 mg

4.5 %

 

Vitamin B2 (riboflavin)

0.13 mg

7.6 %

 

Vitamin B3 (niacin)

1.738 mg

8.7 %

 

Vitamin B5 (kyselina pantotenová)

1.389 mg

13.9 %

 

Vitamín B6 (pyridoxal)

0.257 mg

12.9 %

 

Vitamín B9 (kyselina listová, folát)

81 µg

20.3 %

 

Vitamín B9 (potravinářský folát)

81 µg

 

 

Vitamín B9 (stravovací ekvivalent folátu)

81 µg

 

 

Choline

14.2 mg

 

 

Vitamín A

146 MJ

2.9 %

 

Vitamín A (ekvivalent retinolu)

7 µg

2.8 %

 

Alfa-karoten

24 µg

 

 

Beta-karoten

62 µg

 

 

Beta-cryptoxanthin

28 µg

 

 

Lutein + zeazanthin

271 µg

 

 

Vitamín E (alfa-tokoferol)

2.07 mg

18.0 %

 

Vitamín K (fylochinon)

21 µg

26.3 %

 

Nasycené mastné kyseliny

2.126 g

10.6 %

 

Mononenasycené mastné kyseliny

9.799 g

 

 

Polynenasycené mastné kyseliny

1.816 g