Bílé versus tmavé pečivo

Bakery4Světlé rohlíky a chleba neodmyslitelně patří do jídelníčku běžného Čecha. Hojně se však doporučuje jejich konzumaci nahradit pečivem tmavým – celozrnným. Na pultech obchodů se však stále nachází velký počet náhražek, které se jako celozrnné pečivo pouze tváří.

Existuje několik důvodů, proč světlé pečivo nahradit tmavým. Tmavé pečivo obsahuje mnohem větší množství vlákniny, vitamínů a dalších důležitých živin. Důvodem je použití celozrnné mouky, která má díky obsahu vlákniny tmavší barvu. Do některých druhů pečiva se přidáním celých zrn nebo semen jejich prospěšné vlastnosti ještě zvyšují.

Rohlíkem k nadváze

Chleby a rohlíky se pečou z bílé mouky, která se vyrábí jen ze středů jednotlivých zrn, zatímco celozrnné pečivo se vyrábí z celozrnné mouky, která obsahuje i vnější vrstvy zrna. Ty jsou bohaté na vitamíny, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Z biologického aspektu je tak pro nás konzumace celozrnného pečiva zdravější. Bílé pečivo má navíc vysoký glykemický index, který má za následek to, že po jeho konzumaci rychle vzrůstá úroveň glukózy v krvi, avšak brzy se dostaví pocit hladu.

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002266-pecivo-1-mlyn

Nadměrná konzumace pečiva z pšeničné mouky tak vede u mnoha lidí k nadváze. Bílé pečivo je také většinou plné soli, jejíž zvýšený příjem není pro člověka vhodný, neboť významně ovlivňuje vysoký krevní tlak a následně další choroby srdce a cév.

Tmavé nutně neznamená celozrnné

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Někteří výrobci do těsta přidávají směs pražených obilovin, nejčastěji ječmene nebo žita. Barva pečiva je pak hnědá až kávová. Pečivo z takto obarvené mouky má přitom stejné vlastnosti, jako by bylo z bílé mouky. Mnoho pekáren navíc dobarvuje pečivo karamelem nebo do těsta přidávají kulér (pražený hnědnoucí cukr). Jedná se o legální cestu, jak z bílého pečiva udělat pečivo naoko tmavé. Výrobci obyčejné pečivo nejenom přibarvují, ale sypou na ně semínka, aby připomínalo to celozrnné.

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002412-pecivo-2-rohliky-a-sumava

Jak poznat celozrnné pečivo

Při výběru celozrnného pečiva se řiďte především názvem výrobku. V obchodě hledejte výrobek s označením „celozrnný“. Pouze toto označení vám zaručí vysoký obsah celozrnné mouky. Přečtěte si proto pozorně na obalu údaje o složení. Výrobce někdy uvádí jednotlivé suroviny v procentech, ve kterých jsou v potravině zastoupeny, častěji však na výrobku najdete pouze výčet použitých surovin. V tom případě si všímejte pořadí, ve kterém jsou uvedeny. Na prvním místě je totiž ta složka, které je v produktu nejvíc, na posledních místech pak ty, které jsou v minimálním zastoupení. Zdraví prospěšnější je produkt, které má ve svém složení na prvním místě uvedenou právě celozrnnou mouku. Pokud natrefíte na výrobek, který se prodává bez označení, z čeho je vyroben, vyžádejte si informace u prodávajícího. Ten by vám měl - resp. má ze zákona povinnost - informace o složení výrobku podat.

Poznávacím znamením mohou být také hrubé kousky na povrchu pečiva, tato pomůcka je ale spíše orientační. Dalším z vodítek při nákupu kvalitního celozrnného výrobku může být i vyšší cena.

Rozhodující je správné množství  

Ideální je tmavé pečivo konzumovat na snídani, pro ženy jedna porce (300 – 400 kalorií), pro muže až dvě porce. Dále je vhodná jedna porce chleba nebo pečiva na odpolední svačinu. Jako poslední jídlo dne se pečivo příliš nedoporučuje, lepší službu odvede kombinace bílkovin a zeleniny.

 

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10002460-mala-pekarna