Recept: Brownies jako zdravé mlsání

browniesSladkosti jsou lákadlem, které milují nejenom malé děti, ale i dospělí. Každý člověk dobroty s cukrem sice vyžaduje v jiném měřítku, nicméně každý si čas od času potřebuje zamlsat a zahřešit. Dokonce i ti, co se obvykle statečně drží. Než byste ale sáhli po nezdravé bábovce, koblize nebo sušenkách plných tuků, bílého cukru a emulgátorů, raději si upečte zdravé čokoládové mlsání, které zachutná i těm, kteří žijí v přesvědčení, že jsou zdravé recepty méně chutné. Proč se dobrovolně dopovat nekvalitními sladkosti, když si můžete pochutnat a přitom se držet svého dietního nebo fitness stylu?

Pečte, ale zdravě

Na pečených dobrotách typu kynuté buchty a štrúdl vyrostl téměř každý Čech. Naše babičky zkrátka lehčí jídelníček a postavu příliš neřešily. Ba naopak, v jejich spížích se zpravidla objevovalo sádlo, škvarky, bílá mouka a spousta cukru. Vy ale máte na výběr a můžete se stravovat jinak. To ovšem neznamená, že nedělní zákusek ke kávě vyměníte za suchary. Raději se naučte péct zdravé recepty, které uspokojí chuťové buňky, a vy se nemusíte trápit výčitkami.

Z jakých surovin péct?

Zdravé pečení není žádná věda. Postup bývá zpravidla stejný, pouze použijete kvalitnější suroviny, které prospějí vašemu tělu. V první řadě se nadobro zbavte veškeré pšeničné (bílé) mouky. Poté vyhoďte cukr, rostlinný olej, máslo a sádlo. A co naopak do své kuchyně nově zařadit? Celozrnnou mouku, kokosový a olivový olej, třtinový cukr, med, javorový sirup, sušené ovoce, kvalitní kakao, kokos, ořechy, semínka a třeba luštěniny, ze kterých lze kupodivu vyrobit vynikající dezerty. Nevěříte? Přesvědčte se sami!

BROWNIES JAKO ZDRAVÉ MLSÁNÍ

Brownies jsou oblíbenou americkou pochoutkou se spoustou kakaa a čokolády, kterou milují všichni na celém světě. Problémem většiny těchto dezertů je ale fakt, že vlastní spoustu cukru a másla, což z brownies dělá kalorickou bombu. My však máme řešení v podobě fitness varianty, která je až neuvěřitelně lahodná.

Suroviny na browniesCo budete potřebovat?

  • 200g červených fazolí z konzervy
  • 30 celozrnné mouky
  • 40g javorového sirupu (medu)
  • vejce
  • Prášek do pečiva
  • Vanilkové aroma
  • Pečící papír

 

Jak postupovat?

Postup nemůže být jednodušší. Fazole důkladně opláchněte od nálevu, poté všechny ingredience vložte do mixéru a umixujte do hladké hmoty. Tu následně vylijte na pekáč, vyložený pečícím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut. Těsto musí být navrchu tuhé, ale uvnitř vláčné a maňkavé. Jednoduchý dezert, na kterém si můžete pochutnat ráno k snídani nebo k odpolední svačině.