Čokoláda

cokolada_all4fit_3Čokoláda. Už jen při jejím vyslovení nebo pomyšlení na ní se najdou lidé, kterým se začnou sbíhat sliny. Bohužel ale na rozdíl od kakaových bobů se čokoláda rozhodně neřadí mezi superpotraviny a její sladká chuť je v potravinářském průmyslu doháněná nezdravými přísadami. Pokud budete pátrat po slovníkové definici čokolády, zřejmě narazíte na něco jako „intenzivně ochucená hořká potravina“.

Jako první byla samozřejmě hořká čokoláda, která se z kakaových bobů vyráběla a měla jich ve svém složení vysoký podíl. Jednoho dne se ale v Evropě jednomu švýcarskému chemikovi zrodil v hlavě nápad na mléčnou čokoládu. Ten pán byl Henri Nestlé a s majitelem továrny na čokoládu Danielem Peterem vymysleli roku 1879 mléčnou čokoládu. Ta tehdy byla plná mléka. Dnes ale běžná čokoláda obsahuje bohužel především cukr a ztužený tuk.

Čokoláda se vyrábí z kvašených, pražených a mletých zrnek tropického kakaového stromu = kakaových bobů. Výsledný produkt je obecně známý jako „čokoláda“. Důležité jsou také pojmy „kakao“, což je definováno jako sušina kakaových zrn a „kakaové máslo“, které definujeme jako tukovou složku. Čokoláda je pak kombinací sušiny a tuku. Tato směs je obvykle oslazena cukrem a jinými přísadami a zpracována do čokoládových tabulek, nebo do nápoje (kakao nebo horká čokoláda).

cokolada_all4fit_1

Některé asi zklamu, ale myslím si, že většina z vás tak nějak tuší, že ani tyčinka Snickers, ani čokolády Milka se nedají považovat za zdravé potraviny, natož superpotraviny, ač jsou z nějakého podílu z kakaových bobů vyráběné. Co se tedy týče vitamínů a minerálů, není běžná čokoládová tabulka nijak výjimečná ani zdravá, spíše naopak. Nemusíte ale podléhat panice! Všechny prospěšné látky totiž najdete v nepražených kakaových bobech, neprošlých fermentačním procesem. Tudíž se své oblíbené sladkosti nebudete muset úplně vzdát. Navrch pokud jste byli doposud zvyklí sníst tabulku čokolády „na posezení“, když vás honila mlsná a pak jste si to dokonce vyčítali, teď to můžete snadněji změnit, protože s kakaovými „syrovými“ boby se vám toto stát snad ani nemůže. Kvůli svému maximálnímu obsahu kakaa totiž daleko dříve způsobují pocit sytosti.

I přesto ale existují lepší a horší volby „zla“ v podobě čokolády. Je asi jasné, že nejlepší jsou ty čokolády, které mají největší obsah kakaových bobů a naopak nejhorší jsou ty, které kakaové boby pomalu ani neviděly. Často se tyto „čokolády“ ani nejmenují čokolády, ale na příklad „čokoládové pochoutky“ a vždy se jedná pouze o náhražky čokolády. Z hlediska zdravotního jsou tyto náhražky jednoznačně nejhorší volbou.

cokolada_all4fit_2

Čokoláda se vyrábí standardně ve třech úpravách. Hořká čokoláda by měla obsahovat minimálně 34 % čokoládové sušiny. Dalším druhem je čokoláda mléčná, která musí obsahovat minimálně 25 % čokoládové sušiny a vzniká tím, že se do ní přidá buď kondenzované mléko, nebo mléko sušené. A třetí úprava, bílá čokoláda, je vlastně jen čokoládové máslo bez pražených bobů a mléko.

Mějte na paměti, že důležitý je především obsah kvalitního kakaa v produktech nebo ingrediencích, které chcete použít. Pravou čokoládu mylně nezaměňujte za přeslazené a tučné náhražky. Pokud ale přeci máte na čokoládu nezadržitelnou chuť, poohlížejte se spíše po vysoce procentních (70-99! %), méně tučných a zdravějších, tmavých čokoládách.

Kalorické, nutriční hodnoty a živiny potraviny: Čokoláda hořká

Parametr na 100g DDM (100 g)
Voda 0.97 g  
Energetická hodnota 546 kcal 27.3 %
Energetická hodnota 2286 kJ 0.0 %
Bílkoviny 4.88 g 10.8 %
Tuk 31.28 g 44.7 %
Minerální soli 1.7 g 28.3 %
Sacharidy 61.17 g 26.6 %
Vláknina 7 g 29.2 %
Cukr 47.9 g 53.2 %
Vápník 56 mg 5.6 %
Železo 8.02 mg 44.6 %
Hořčík 146 mg 36.5 %
Fosfor 206 mg 20.6 %
Draslík 559 mg 11.9 %
Sodík 24 mg 1.0 %
Zinek 2.01 mg 13.4 %
Měď 1.028 mg 51.4 %
Mangan 1.419 mg 71.0 %
Selen 3 µg 4.3 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.025 mg 1.7 %
Vitamin B2 (riboflavin) 0.05 mg 2.9 %
Vitamin B3 (niacin) 0.725 mg 3.6 %
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) 0.297 mg 3.0 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.042 mg 2.1 %
Vitamín B12 0.23 µg 3.8 %
Vitamín A 50 MJ 1.0 %
Vitamín A (ekvivalent retinolu) 2 µg 0.8 %
Alfa-karoten 7 µg  
Beta-karoten 26 µg  
Beta-cryptoxanthin 1 µg  
Lutein + zeazanthin 31 µg  
Vitamín E (alfa-tokoferol) 0.54 mg 4.7 %
Vitamín K (fylochinon) 8.1 µg 10.1 %
Nasycené mastné kyseliny 18.519 g 92.6 %
Mononenasycené mastné kyseliny 9.54 g  
Polynenasycené mastné kyseliny 1.092 g  
Cholesterol 8 mg  

 

Autor: Kateřina Novotná


Jedny z mála čokoládových proteinů, které najdete na all4fit:

 QNT DELICIOUS WHEY PROTEINMUSCLE SPORT - PROTEINY - 100% WHEY PROTEIN AMIX - WHEYPRO ELITE 65%