Goji - klenot Čínské medicíny

goji_all4fit_2Goji, neboli kustovnice čínská je dalším ze zástupců tzv. superpotravin. Tyto plody pocházejí z Asie, kde rostou na keřích. Goji je klenotem Čínské medicíny. My je konzumujeme v sušeném stavu, kdy nám mohou vzhledem připomínat rozinky. Chutí a hlavně jejich obsahem se ale poněkud liší.

Protože se jedná o superpotravinu, jsou plody Goji samozřejmě z pohledu obsahu živin velmi „nadupané“. Z nutričního hlediska se pravděpodobně jedná o nejhodnotnější ovoce na planetě. Ve 100g je 10,6g bílkovin, což je ještě o 7% více bílkovin než má Quinoa. Mají také zvýšený obsah sacharidů: 22g, z toho ale 17,1 g polysacharidů a 3,6g tuku, zejména omega 3 mastných kyselin. Dále má Goji vysoké množství vitamínu C → údajně až 306mg/100g! Jen pro představu např. v citrónu je na 100g kolem 55g vit C, v paprice 65g na 100g. Z hlediska vitaminu C je to tedy jako byste místo 100g Goji snědli téměř půl kila paprik, a ty mají z „běžné“ zeleniny oproti ostatním druhům velmi vysoký podíl vitaminu C. Dále pak obsahuje spousty dalších vitamínů, jako jsou vitamíny B1, B2, B4, B6, B12, E, D. Jak už prozrazuje jejich samotná oranžovo-červená barva, bobule jsou největším zdrojem beta-karotenu vůbec. Obsahují o 15% více karotenoidů než stejné množství mrkve. Nezaostávají ale ani co se týče minerálů: železo (11mg/100g), vápník (112,5mg/100g), stejně tak selen, zinek, měď a fosfor jsou zde také hojně zastoupeny.

Co najdeme v Goji - kustovnici čínské?

  • sacharidy → 22%, z toho necelých 80% tvoří polysacharidy
  • tuky → necelé 4%, zejména omega 3 mastné kyseliny
  • bílkoviny → cca 11%, zastoupení všech esenciálních aminokyselin, jedná se o komplexní protein
  • vitamíny → C, B1, B2, B4, B6, B12, E, D, beta-karoten
  • minerály → železo, vápník, selen, zinek, měď, fosfor, germanium
  • voda → vzhledem k jejich sušení (nejběžnější prodejní forma) velmi málo

goji_all4fit_1A čím je tedy pro náš organismus tato „výživová bomba“ prospěšná? Jejich další velmi pozitivní vlastností na naše tělo je její schopnost vyrovnávat pH krve. Jak víme, naše snaha by měla směřovat k tomu, abychom si v těle vytvořili zásadité prostředí namísto kyselého, a to z důvodu, že překyselení organismu je jednou z nejnebezpečnějších civilizačních chorob současné doby. A jak to funguje? Červené krvinky na sebe vážou kyslík. V překyseleném prostředí ale mají tendenci se k sobě shlukovat, čímž je přenos kyslíku prakticky znemožněn. Bílé krvinky jsou pak tímto procesem také paralyzovány a jejich hlavní funkce, což je boj s bakteriemi a viry, je omezena. Proto je potřeba prostředí krve „zezásadit“. A to přesně tyto bobule dělají. Goji dále oplývají vysokým obsahem antioxidantů. Tímto pomáhají odbourávat tolik neoblíbené volné radikály. Čím jsme starší, tím produkujeme méně a méně lidského růstového hormonu, což pochopitelně způsobuje stárnutí. I v tomto případě nastupuje „zázračná“ moc Goji, které jsou jediným známým ovocem, které stimuluje lidské tělo k produkci růstového hormonu přirozenou cestou. Tento faktor dělá z kustovnice snad jedinou superpotravinu na světě bojující proti stárnutí. Mezi její další pozitivní vlastnosti patří i velmi příjemné účinky  Tak například v Číně jsou bobule Goji považovány za určité afrodiziakum podporující sexuální apetit. Zvyšuje totiž hladinu pohlavních hormonů v krvi, především u mužů. Dále snižují cholesterol i krevní tlak, zvyšuje krvetvorbu a přispívají ke spalování tuků. Z psychického hlediska kustovnice napomáhá při léčbě depresí. Stejně tak je vhodná pro osoby trpící astmatem a alergiemi. Podporuje obranyschopnost, tedy celkový imunitní systém, zlepšuje paměť a také ulevuje při bolestech. Bobule Gojim také snižují riziko výskytu rakoviny.

Kustovnice se prodává v různých variantách. V obchodech se zdravou výživou seženete Goji v podobě sirupu, šťávy nebo prášku či v kapslích. Nejběžnější jsou ale v podobě sušených plodů. Doporučená denní dávka Goji je 15 – 45g, což odpovídá zhruba jedné až dvěma hrstím.

Zde je jeden odkaz na velmi zajímavé video v angličtině na youtube, které ukazuje příznivé účinky Goji na lidskou krev. Doporučuji shlédnout.

Autor: Kateřina Novotná