Recept: Hummus se sušenými rajčaty

hummus_all4fit_3I když tomu možná název nenapovídá, hummus je velmi chutné jídlo z cizrny. Ve své klasické podobě se jedná o tradici z arabské kuchyně, do které se kromě cizrny přidává speciální sezamová pasta, tzv. tahini pasta, dále pak česnek, olivový olej, citrónová šťáva a sůl. Tahini pasta je celkem těžko sehnatelná, ale naštěstí si ji můžete vyrobit celkem jednoduše i doma . Hummus je zdravé jídlo plné nutričně prospěšných živin ideální jako lehká večeře, nebo jako občerstvení na party místo nezdravých chipsů.

Vzhledem k tomu, že základní recept na hummus je ideální k další tvorbě, vznikají další a další velmi chutné „odnože“ tohoto základu. Tímto je i tento recept, který do hummusu přidává sušená rajčata a bazalku, která z něho udělají gurmánský zážitek.

Ingredience:

  • cizrna – 1 plechovka - 265 g (nebo si stejné množství můžete uvařit)
  • česnek – 1 nebo 2 stroužky (záleží na vás)
  • citrónová šťáva – 3 lžíce
  • olivový olej – minimálně 3 lžíce, ale můžete přidávat podle potřeby a podle toho, jakou konzistenci chcete z hummusu mít
  • tahini pasta – 2 lžíce
  • sůl – ½ lžičky
  • sušená rajčata naložená v oleji – 1/3 hrnku
  • bazalka – 2 lžíce (nejlépe čerstvá, ale můžete použít i tu sušenou, té dejte ale méně)

 

hummus_all4fit_1

Příprava je velmi jednoduchá, jen je zapotřebí mít kuchyňský mixér. Do něj vložíme cizrnu, sušená rajčata, česnek, citrónovou šťávu, tahini pastu, sůl a olivový olej a rozmixujeme do hladka. Až je hummus hladký zkontrolujeme konzistenci a podle preferencí můžeme přidat olivový olej. Přidáme také nasekané lístky bazalky a ještě chvíli mixujeme.

A s čím ho jíst? Tradičně se k hummusu podává pita chléb, dá se však ideálně nabírat i různými, k tomu vhodnými, druhy zeleniny, jako je na příklad řapíkatý celer, mrkev apod.

Dobrou chuť!

hummus_all4fit_2

Autor: Kateřina Novotná