Kakaové Boby

kakaove_boby_all4fit_2Kakaové boby obsahují stovky zdraví prospěšných živin. Už indiáni před mnoha lety nazývali kakao pokrmem bohů a dnešní příznivci zdravé výživy za nimi nezůstávají daleko, když řadí kakaové boby mezi superpotraviny. Ano, skvělá zpráva! Pojďme si blíže představit největší obhajobu mlsání v dějinách lidstva.

Kakaové boby jsou sušené plody kakaovníku a rostou na kakaovnících v oblastech Jižní a Střední Ameriky a Mexika kolem řek Amazonky a Orinoco. Výhodou jejich pěstování je, že kakaovníky neznají sezónu, jejich sezóna je prostě pořád. Květy jim místo včel opylují pakomáři, což je také celkem rarita. Plody během zrání různě mění barvy (od zelené až po fialovou) a dorůstají délky až 20 cm. Každý plod v sobě ukrývá 20-50 bobů. Jedna z nejkurióznějších zajímavostí o kakaových bobech je fakt, že aztécký panovník Montezuma II. (začátek 16. století) měl svou pokladnici ne plnou zlata, ale kakaových bobů. Aztékové jednoduše zlato používali jen pro estetické účely a platili prostě kakaem.


Je jasné, že ač se z kakaových bobů vyrábí čokoláda, nemůžeme tvrdit, že kakaové boby = čokoláda, byť by byla sebehořčejší. Kakaové boby totiž na rozdíl od čokolády neprošly procesem fermentace, což je v podstatě kvašení. Jinými slovy rozklad, čili přeměna organických látek a rostlinných produktů působením enzymů. Toto tzv. „syrové kakao“ můžete jíst buď rovnou takové, jaké je, nebo se z něj vyrábí prášek, který se perfektně hodí na raw „vaření“, což je v podstatě nevaření. Výhoda těchto bobů i prášku z nich spočívá také v jejich maximálním množství kakaa. Jelikož se jedná o 100% kakao, nespotřebujete ho nikdy tolik, co obyčejného kakaa. Kakaové boby můžeme jíst samotné pro rychlé dodání energie, zahnání hladu a podporu koncentrace.

Pokud si vybavujete ten neuvěřitelně uspokojující pocit, když se vám na jazyku rozpouští čokoláda, pak si příště vzpomeňte, že se to děje díky látce, která se nazývá anandamid. Její název vychází ze sanskrtského slova ananda čili blaženost nebo „dokonalé štěstí“. Je to tzv. neurotransmiter, který se v mozku váže na receptory a způsobuje právě tyto pozitivní pocity. Další podobnou látkou, kterou kakao obsahuje je další neurotransmiter serotonin, který má velký vliv na výkyvy nálad. Díky tomu čokoláda pomáhá při depresích, maniodepresivních psychózách i proti špatné náladě. Proto jsou kakaové boby považovány za nejlepší přirozené antidepresivum. Kakao také, jak už věděli Aztékové, podporuje i funkci kardiovaskulárního systému.

Co kakaové boby obsahují?

  • sacharidy → polysacharidy (škrob)
  • tuky → téměř polovinu všech obsažených tuků zastupují nasycené tuky (SFA zastoupeno kyselinou stearovou), dále pak PUFA, zejména omega 6 mastné kyseliny
  • bílkoviny → velmi málo (4%)
  • vitamíny → zejména C
  • minerální látky → magnezium, síra, železo, mangan, chrom, zinek a měď
  • vláknina → 30%
  • voda → nízký obsah

kakaove_boby_all4fit_1

Kakaové boby jsou především vysokým zdrojem energie. Ve 100g se skrývá 2386 kJ Jen pro srovnání – 400gr svíčkové omáčky s hovězím masem a houskovým knedlíkem má podle kalorických tabulek 2552 kJ. Jsou tedy vhodné, pokud jste unavení. Postaví vás totiž na nohy. Boby proto pochopitelně obsahují hodně sacharidů (50g ve 100g), tuků (39g ve 100g), ale málo bílkovin (4g ve 100g). Co se tuků týče, obsahují kakaové boby především kyselinu stearovou, což je nasycený tuk, který neovlivňuje hladinu cholesterolu. Dalším pozitivem této super potraviny je vysoký obsah vlákniny (kolem 30g ve 100g). Co se vitamínů a stopových prvků týče, jsou kakaové boby hlavně bohaté na vitamín C (150mg ve 100g) a obsahují také velké množství minerálů, především magnezium (hořčík), který podporuje nervovou soustavu, síru, která zlepšuje vzhled kůže a vlasů, železo a mangan nezbytných pro krvetvorbu, chrom, který reguluje metabolismus cukrů, zinek podporujícího imunitní systém a měď, jež podporuje krvetvorbu a imunitu. Obsahují mnoho antioxidantů a také vysoké množství ochranných antioxidačních flavonoidů, které ve studiích prokazují schopnost napomáhat terapii vysokého krevního tlaku a diabetu a které také podporují imunitní systém.

Nejvíce účinných látek je uchováno v celých nebo nahrubo rozdrcených nepražených kakaových bobech, které naleznete v nabídce některých prodejen zdravé výživy. Kakao, které je u nás používané nejčastěji, je prášek získaný mletím kakaových bobů. Ale to kakao, které je nejlépe k dostání v běžných obchodech, zpravidla prošlo procesem pražení, při kterém je velké množství cenných živin zničeno. Obecně u kakaových bobů nebo kakaa z nich vyrobeného by se DDD (doporučená denní dávka) měla pohybovat někde mezi 15-20g. Možná je ale vhodné to doplnit známým pořekadlem „všeho s mírou“.

Je nutno dodat, že chuť kakaových bobů je hořká, proto kakaové boby v takto syrovém stavu uspokojí především milovníky pravé nefalšované čokolády. Komu by kvůli své hořkosti nechutnaly, přesto by je chtěl díky jejich prospěšným účinkům na organismus zařadit do jídelníčku, může je využít v podobě prášku do různých dezertů.

Autor: Kateřina Novotná


COCOA & COCOA BEANSKAKAOVÉ BOBY, 290G