Káva - vše co potřebujete vědět

kava_all4fit_1Káva je velmi populární a oblíbený nápoj, což dokazuje i fakt, že je po ropě nejprodávanější komoditou na světě. Pije se po celém světě především z důvodu, že vás takříkajíc postaví na nohy. Mnoho lidí s ní začíná svůj den a svojí funkci plní káva i o odpolední pauze, kdy si jí vychutnáváme především s něčím sladkým. Je to ale pro organismus to pravé a jak je to s účinky kávy na organismus?

Existuje více druhů kávy a je v ní také obsaženo různé množství kofeinu a mnoho jiných, často ještě neprozkoumaných látek. Pro kávu je charakteristická její silná vůně a také černá barva. Jako kávu můžeme obvykle označovat jak horký nápoj z plodů kávovníku, tak také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Tento prášek, tedy káva, se získává mletím pražených semen kávovníku, což jsou plody této rostliny. Možná vás to překvapí, ale jedná se o ovoce, konkrétně o plod podobný naší třešni, a to nejen tvarem ale i barvou, která bývá v době sklizně červená nebo červenofialová. Uvnitř plodu jsou ukryta dvě proti sobě položená semena – kávová zrna. Původní divoce rostoucí strom se dnes pochopitelně pěstuje na tzv. kávových plantážích, kde můžeme vidět jak stromy, tak keře. I přesto, že mnoho lidí spojuje kávu zejména s Arábií, její pravlastí je africký kontinent, konkrétně Etiopie – provincie Kaffa. Až odtud se káva dostala do Arábie, která se postarala o celosvětovou popularitu kávy. V současné době se ovšem kávovníky pěstují po celém světě.

kava_all4fit_3kava_all4fit_4

Pro přípravu kávy v našich zeměpisných šířkách se používají jen dva základní typy: káva Arabica a Robusta. Arabika (cca 70 % světové produkce) je káva s menším obsahem kofeinu a širokým spektrem delikátních chutí a vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách, často na sopečné půdě, či jako lesní forma. Robusta je méně náročná odrůda kávovníku. Její podíl na světové produkci je asi 25%. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu než Arabika.

Co káva (prášek) obsahuje?

  • sacharidy → 5 – 15 %
  • tuky → v zelené kávě cca 10 – 20 %
  • bílkoviny → 10 – 15 %
  • třísloviny → 20 – 25 %
  • vitamíny → nutriční hodnotu má pouze vitamin B3 (niacin)
  • minerální látky → draslík, fosfor, železo a hořčík - množství minerálů v kávě ale není fyziologicky významné
  • voda → 10 – 15 %.

 Pro kávu jako takovou má největší význam alkaloid kofein, kvůli kterému se také především pije.

Kromě kofeinu káva jako čistě přírodní produkt obsahuje a je výborným zdrojem antioxidantů, obzvláště jejich jedné skupiny - polyfenolů. Nejbohatším polyfenolem v kávě je kyselina chlorogenová (kombinace kyseliny kávové a chinové).

Existují studie, které tvrdí, že káva chrání před některými druhy rakoviny, zvyšuje metabolismus či chrání před oběhovými nemocemi, pochopitelně v případě přiměřené konzumace. Zároveň je dokázáno, že v zelených pražených zrnech je více než 200 ještě neidentifikovaných látek, které mají pravděpodobně na organismus pozitivní vliv.

A jak je to tedy s kávou a zdravým životním stylem? Prvně je nutno říci, že kávu nezahrnujeme do pitného režimu, čili pokud si ji dáte, měli byste počítat s tím, že je nutné přijmout více tekutin během dne. I s kávou to lze přehnat, a tak byste měli dbát na to, aby počet šálků nápoje nepřesáhl hranici příjmu 300 mg kofeinu denně, přičemž v šálku o obsahu 250 ml je ho obsaženo cca 150 mg, navíc množství se může lišit dle druhu a způsobu přípravy. Zatímco při přiměřeném pití můžete očekávat pozitivní účinky, pokud to s kávou přeženete, může naopak způsobit útlum, únavu a snížení koncentrace. Každý také bude reagovat jiným způsobem, a tak se může stát, že někdo nesnese kávu žádnou. Každopádně by si měli dát pozor lidé s nemocemi srdce a žaludečního traktu.

Co se týče spojení kávy a sportování, je známý jev, že po vypití šálku kávy se zlepšuje vytrvalost při aerobních aktivitách. Kofein v ní obsažený oddaluje únavu a zvyšuje činnost srdce a tím i tepovou frekvenci. Z toho důvodu by si měli dát pozor na tento nápoj kardiaci. Pro zcela zdravého sportovce však může mít účinek nejen vytrvalostní, ale i při silovém cvičení se popisují účinky, kdy v kávě obsažené látky napomáhají uvolňovat mastné kyseliny do krve a tím se šetří svalový glykogen. To by znamenalo možnost déle cvičit s nezměněnou intenzitou a to pak následně přinese i lepší výsledky při budování svalové hmoty.

kava_all4fit_2

Káva se dá také využít jako podpůrný prostředek pro spalování tuků, má to však několik pravidel. V první řadě je nutné být zdravý, aby bylo možné využít kofeinu v nápoji. Další nutností je zvolit správný nápoj. Jestliže si připravíte kávu s cukrem a mlékem, mnoho tuku asi nespálíte, o využití pro tento účel nejrůznějších kávových produktů se sladkými příchutěmi či cappuccino je naprosto nevhodné. Pochopitelně je vhodné skloubit účinky kofeinu i s jinými spalovači, jako např. karnitinem. Lépe budou na tyto přednosti reagovat lidé, kteří pijí kávu cíleně naproti těm, kteří konzumují tento nápoj pravidelně ve velkém množství.

Abych kávu jen neopěvovala, i zde je samozřejmě druhá strana mince. Jelikož je káva vyráběna pražením, mohou zde vznikat rakovinotvorné látky. Pokud je navíc použito závadné suroviny, může semeno kávy žluknout, a to už potom není pro zdraví moc dobré. Lepší je filtrovaná, jelikož tolik nedráždí žaludek, jako klasický „turek“. Velmi opatrné by měly být těhotné a kojící ženy

Co říci závěrem? Ačkoliv se provedlo již mnoho vědeckých studií na téma káva, ať již v pozitivním nebo negativním směru, můžeme si být jisti, že se bude zkoumat dále, a nepochybně si za pár let pročteme mnoho dalších a v mnoha ohledech odlišných informací, než je tomu dnes. Prozatím si však můžeme vychutnávat dále tu lahodnou chuť a využít také i stimulující účinky tohoto nápoje, ovšem, jako vždy, podle vašeho pocitu a přiměřeně.

Autor: Kateřina Novotná


Milovníci kávy najdou na all4fit např.:

walden_farms WEIDER WHEY COFFEE 30GCASHEW & COFFEE