Kocovina

Kocovina je označení vedlejších účinků konzumace alkoholu a má ji na svědomí metabolit ethanolu obsaženého v alkoholických nápojích – acetaldehyd. Kocovina se projevuje klasickými příznaky, jako jsou nevolnosti, bolesti hlavy, pocit žízně, citlivost na hluk a světlo apod.

Kocovina vzniká jako složitá chemická reakce organismu na odbourávání alkoholu v těle, při níž se na jeho odstraňování z těla využívá velké množství vody, minerálů a vitamínů (převážně vitamínu C). Konzumace alkoholu má za následek únavu organismu, jelikož zpracovávání alkoholu odčerpává tělu značné množství energie. Alkoholová kocovina je tím pádem kromě acetaldehydu způsobena také výraznou dehydratací organismu, nedostatkem minerálů a vitamínů a naplno se projevuje až po odeznění euforizujících a tlumivých účinků alkoholu. Fermentované, čili kvašené, nápoje jako jsou ležáky a víno způsobují zpravidla silnější kocovinu než čisté destiláty. Je to z toho důvodu, že obsahují kongenery (vedlejší produkty kvašení), což jsou látky za kocovinu odpovědné.

kocovina_all4fit_3

Teď vás možná zklamu, ale jedinou, skutečně spolehlivou metodou, jak tomuto jevu předcházet, je omezit množství požívaného alkoholu. Pokud se ale stejně alkoholu nechcete (pro jednou samozřejmě) vzdát, pak vám doporučuji před jeho požitím dobře se najíst, a to hlavně tučných (mastných) jídel, které pomáhají při odbourávání alkoholu v organismu. Další osvědčený tip je v průběhu konzumace nemíchat druhy alkoholických nápojů a snad ještě důležitější je v průběhu konzumace alkoholu a také po ní pít čistou vodu. Pokud se kocovině opravdu chcete vyhnout, nebo ji alespoň zkrátit na minimum, můžete také během konzumace alkoholu, nebo po tom přijmout 2 – 3 g vitamínu C společně s B-komplexem. Posledním tipem je se během konzumace vyvarovat příjmu sladkého. Spojení alkoholu a sladkého totiž zhoršuje ranní kocovinu.

A když už kocovina propukla? Opět je na prvním místě voda, kterou musíte do těla dodat. Proti žaludeční nevolnosti pak cukry, které byly alkoholem z těla odstraněny. Ideální jako náhrada krevního cukru je med rozpuštěný v teplé vodě či čaji. Jelikož alkohol působí jako antivitamín thiaminu („jde proti“ vitamínu B1), který je významným faktorem pro fungování jater, měl by se vit B1 po konzumaci alkoholu dodat do těla. Pokud nemáte tak těžkou kocovinu, že nemůžete nic jiného, než ležet, doporučuje se desítky minut věnovat se venkovnímu sportu jako je chůze či plavání. Tím dojde k okysličení krve a tím k utlumení kocoviny. V případě, že opravdu můžete jen ležet, doporučuje se spíše klid na lůžku a odpočívat.

kocovina_all4fit_1

Existuje ale i řada mylných „prvních pomocí“ proti kocovině. Tak na příklad káva a nápoje obsahující kofein sice tlumí únavu, ale výrazně podporují dehydrataci organismu, což k odeznění kocoviny rozhodně nepřispívá. Dále pak tolik oblíbené, běžně dostupné léky proti bolesti, zvláště acilpirin. Ty sice také sníží část obtíží, ovšem mohou zesílit žaludeční potíže. No a snad nejhorší je metoda tzv. „vyprošťováku“. Dalším přísunem alkoholu totiž možná

utlumíte příznaky aktuální kocoviny, ale totálně si vyčerpáváte rezervy organizmu. Vzniká kombinovaná otrava (ethanol + acetaldehyd), která má daleko horší pozdější následky. Notabene nutnost „ranního doušku“ je příznakem závislosti na ethanolu…

Vždy před konzumací alkoholu zvažte svůj aktuální fyzický stav, zdraví a věk. Pokud jste unavení, bude mít váš organismus s alkoholem mnohem větší problémy než organismus odpočatý. Obecně pak také platí, že s narůstajícím věkem ztrácí organismus schopnost si s alkoholem poradit, což je způsobeno fyziologickými změnami, kdy dochází k poklesu množství vody v lidském těle.

kocovina_all4fit_2

Rada na závěr? Snažte se, abyste si už nikdy nemuseli opakovat větu: „Už nikdy nebudu pít…“ :-)

Autor: Kateřina Novotná