Lecitin

Lecitin je fosfolipid, který v našem těle hraje nezastupitelnou a velice důležitou úlohu. Tou nejdůležitější je to, že jako fosfolipid tvoří základní stavební složkou všech buněk v těle, včetně mozkových a nervových, pomáhá jejich tvorbě i regeneraci. Rozštěpením v těle z něj získáváme také pro naše tělo velice důležitou látku cholin.

Lecitin_1

Tělo si lecitin umí v jisté míře vyrobit samo. V přírodě ho najdeme v potravinách rostlinného i živočišného původu a to v kapustě, zelí, květáku, pšeničných klíčcích a především v sojových bobech nebo ve vejci či játrech. Uměle se vyrábí při rafinaci rostlinných olejů, kdy vzniká hydratační kal, z něhož se odpaří voda a za sníženého tlaku vzniká fosfolipidový koncentrát. Ten obsahuje 30-50% homolipidů, volné mastné kyseliny, steroly, tokoferoly a různé stržené látky, chlorofylová a karotenoidní barviva. Z heterolipidů glysecerofosfolipidy a gylceroglykolipidy. Pak se frakcionuje, abychom získali cennější látku fosfatodicholin.

Z chemické stránky se v potravinářském průmyslu užívá jako látky zlepšující vlastnosti těsta, proto je velice oblíben v pekárenství, dále jako emulgátor při výrobě majonéz a emulgovaných tuků margarínového typu, používá se i pro snížení viskozity čokoládové hmoty při výrobě čokolády.

Ovšem nejvíce ho ocení náš organismus. Kromě základní stavební složky buněk nachází své uplatnění i v jiných orgánech. Má obrovský vliv na zmenšování tuku v jakékoliv části těla. Například v krevním oběhu při transportu tuků v těle, rozpouští nezdravý LDL cholesterol, tím snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čistí cévy a zabraňuje vzniku aterosklerózy, tedy kornatění cév. Také ho velice ocení ženy, které trápí ukládání tuků v „problémových partií“ na bocích, hýždích a stehnech. Toto ukládání způsobuje hormon estrogen a lecitin právě snižuje jeho hladinu v krvi. Dále urychluje přeměnu tuků v energii a tím začne postupně mizet usazený tuk, proto tyto vlastnosti ocení nejen sportovci a kulturisté. Sportovce by mělo zaujmout také to, že snižuje bolest kloubů a tím zvyšuje výkonost jedince.

Úžasný účinek má v játrech, tvoří 73% jejich objemu, dokáže zabránit tukové degeneraci, cirhóze a nádorům jater. Je také hlavní složkou žluče, při nízké hladině lecitinu se mohou tvořit žlučové kameny. Chrání játra před toxickým působením třeba alkoholu, je to pomocná látka při  léčbě žloutenky. Dále podporuje činnost brzlíků, tím zvyšuje odolnost proti chorobám a v lymfatických uzlinách stimuluje tvorbu protilátek a činnost T-lymfocytů. Lecitin má také příznivý vliv i na vlasy, kdy pomáhá při jejich nadměrném vypadávání.

Hlavní složka lecitinu, cholin, který se přeměňuje na acetylcholin, se uplatňuje především v mozku, přenáší nervové impulsy, udržuje paměť v kondici a má příznivý vliv na svalovou činnost. Bohužel se hladina lecitinu v těle s rostoucím věkem snižuje, a proto bychom ho měli našemu tělu dodávat, abychom přecházeli, nebo alespoň zmírnili projevy onemocnění jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Užívat lecitin by měli těhotné ženy, protože je mimořádně důležitý pro vývoj mozku plodu, zvyšuje se pak pravděpodobnost, že se narodí dítě s vyšší nervovou činností a že i v pokročilém věku zůstane mozek stále svěží.

A co způsobí nadměrné užívání? Lecitin je přirozená složka lidského organismu, a proto se nadměrné užívání projeví až při velmi vysokých dávkách v řádech stovek gramů denně. Muže vyvolat pocení, nevolnost, zvracení, nadýmání, průjem, způsobuje změny srdečního rytmu a tělesný zápach po rybách. Ideální dávka je 1,2 – 2,4g denně, vyšší dávky 20 – 40g je vhodné ke snížení hladiny cholesterolu a při léčbě poruch paměti.

 

Zdroj: http://d2zv2b08ioi6ch.cloudfront.net/~/media/images/nutrition%20expert/supplements/lecithinsoybean.jpg?h=250&la=en&mw=500&w=500&sc_revision=586f4b4cfd2145f28f0a1bc44c5fa90e

Autor: Kristýna Veselá