Recept: Lehká večeře v podání kukuřičné tortilly s masem

tortillaDalší důkaz, že zdravé a lehce stravitelné jídlo, dokáže být opravdu chutné. Stačí jen natrefit na ty správné recepty a změna životního stylu, může směle začít. Opravdu večeříte pouze zeleninu v domnění, že rychle a efektivně zhubnete? Pak se těšte na nepřekonatelné chutě, vlčí hlad a samozřejmě jojo efekt. Nebylo by lepší shodit kilogramy zdravou cestou a váhu si posléze držet pomocí aktivního pohybu a vyvážených jídel, která zasytí a zároveň budou skvěle chutnat? Vyzkoušejte například kukuřičné tortilly s kuřecím masem, kterými nepohrdnou ani silní muži.

Kukuřičná mouka a její využití

Pšeničná mouka je jakýmsi lepidlem na střeva a 4 z 10 lidí jsou na ni alergičtí. Bohužel drtivá většina o své intoleranci nemá ponětí. Nahraďte ji raději zdravějšími a snadněji stravitelnými variantami. Žitnou a špaldovou mouku preferujte u pečiva, celozrnnou do pečení sladkých dobrot a nebojte se ani kukuřičné mouky, ze které lze vykouzlit chutné tortilly, případně ji použít jako zahušťovadlo.

Tortilly domácí nebo kupované?

Vždy je lepší si vše připravit pěkně podomácku, o tom není sporu a obzvláště v případě, kdy je recept naprosto jednoduchý. Kukuřičné tortilly nemusejí kynout a jejich příprava vám zabere opravdu pár minut. Pokud si však přeci jen chcete tortilly koupit, čtěte pozorně obal. Neměly by obsahovat olej, máslo či jiné tuky a ani cukry.

Kde koupit kukuřičnou mouku?

Používání kukuřičné mouky se vůbec neděste. Pořídit ji můžete samozřejmě v kamenných obchodech a na e-shopech se zdravou výživou, nicméně dnes ji prodává i spousta běžných supermarketů jako je Albert, Billa, Tesco nebo Interspar.

Co budete potřebovat (6 tortill)?suroviny na tortilly

1 hrnek kukuřičné mouky
½ hrnku vlažné vody
Sůl
Kari koření
10 ml olivového oleje
300g kuřecího masa
Červenou cibuli
Menší cuketu
Papriku
3 rajčata
Jak postupovat?


Nejprve si připravte tortilly. V misce smíchejte kukuřičnou mouku s vlažnou vodou a hnětením vypracujte hladké těsto. To následně rozdělte na 6 stejných kuliček. Jednotlivé kuličky na pomoučeném vále rozválejte nebo prsty vytvarujte do tenkých placek. Pozor, nesmějí být větší, než pánev, na které je budete připravovat. Poté si vezměte větší teflonovou nebo nepřilnavou pánev a tortilly po jedné zprudka opečte z každé strany cca 2 minuty. Jakmile těsto na povrchu lehce zhnědne a začne tvořit hnědé skvrny, tortilly jsou hotové.

Směs do tortill připravíte velmi jednoduše a rychle. Použijte pánev, na které jste dělali tortilly, ale přidejte 5 ml olivového oleje. Na něm zpěňte pokrájenou červenou cibuli a na nudličky nakrájené kuřecí maso. Osolte, přidejte kari koření a na kostičky nakrájenou cuketu. Až cuketa trochu změkne a maso bude hotové, přidejte na nudličky nakrájenou papriku a rajčata na kostičky. Paprika i rajčata by se měla pouze prohřát, nikoli rozvařit. Výslednou směs nasypte na připravené tortilly, zakápněte trochou olivového oleje, zabalte a můžete podávat. Pokud máte rádi mléčné produkty, můžete si vyrobit dressing ze zakysané smetany, pažitky a pepře.