Recept: Losos na řapíkatém celeru s batátovým pyré

Losos je poslední dobou „králem mezi rybami“. Je velmi zdravý díky převaze omega 3 mastných kyselin (tuky) a také chuťově velmi výborný. Navrch se dá velmi snadno připravit, a to několika způsoby. Batáty jsou sladké brambory, které jsou téměř ve všech ukazatelích zdravější, než brambory klasické. Seženete je celkem bez problémů.
Kombinace lososa a batátů je výborná, navrch je toto jídlo ještě, jak u ryby, tak u pyré, doplněno parmezánem. Losos bude připravený v troubě v alobalu, což je velmi vhodná úprava této ryby.

Ingredience (2 porce)

  • losos – 2 filety
  • řapíkatý celer
  • máslo
  • česnek – 2 stroužky
  • parmazán – 50g do pyré + na lososa
  • batáty – 150g
  • plátky citrónu
  • sůl, pepř, bazalka (sušená) 
losos_s_batatovym_pyre_3

 

Plátky lososa zbavíme kůže, osolíme, opepříme a položíme na plátky řapíkatého celeru, který je připravený na alobalu. Smícháme změklé máslo s protlačenými stroužky česneku, parmezánem a bazalkou. Vzniklou „kašičku“ navrstvíme na vrchní stranu lososa, což nám poté vytvoří krustu. Nakonec na lososa položíme plátky citrónu. Takto připraveného lososa zabalíme do alobalu a pečeme v troubě při 160oC zhruba 30 minut.

 losos_s_batatovym_pyre_1losos_s_batatovym_pyre_2losos_s_batatovym_pyre_5


Batáty uvaříme stejně jako brambory, v mírně osolené vodě do měkka. Až jsou batáty uvařené, dáme je do mixéru společně s hrudkou másla a parmezánem. Batáty a parmezán by měly být v poměru 3:1. Rozmixujeme na pyré. Dbejte na dobré načasování, studené batátové pyré nechutná zdaleka tak dobře, jako teplé. Při servírování využijte tuk z másla, který se rozpustil na lososovi a zůstal v alobalu na omaštění pyré.

Dobrou chuť!

losos_s_batatovym_pyre_4

Autor: Kateřina Novotná