Mléko – pít či nepít?

milkČasto jsme svědky sváru dvou nesmiřitelných táborů. Jeden tvrdí, že mléko do lidského jídelníčku nepatří, druzí zastávají pravý opak. Jednoznačná odpověď zřejmě neexistuje.

Ač je mléko kapalné povahy, má v sobě obrovské množství živin, díky čemuž se při sestavování jídelníčku neřadí mezi tekutiny, ale do jídla. Neoddiskutovatelným faktem taktéž zůstává, že je bohatým zdrojem bílkovin. A ty jsou v oblasti Evropy lidé zvyklí přijímat hlavně ze dvou surovin – z masa a právě z mléka. Důvodem jsou tradice, jelikož obyvatelé tohoto regionu byli vždy zvyklí pěstovat zemědělské plodiny a chovat skot či jiná domácí zvířata.

Hleny a alergie

Hlavní argumenty odpůrců mléka jsou dva. Zaprvé že mléko zahleňuje a zadruhé že mnoho lidí trpí alergií na laktózu, která je v mléce přítomna.

Často se tak setkáme s tvrzením, že člověk je jediným tvorem na Zemi, který konzumuje mléko cizího živočišného druhu. Výše zmíněné alergie jsou proto chápány jako důkazy toho, že mléko představuje pro člověka cizorodou látku a tělo se tak brání.

Nevhodnost kravského mléka pro člověka se často odůvodňuje zastoupením bílkovin. Například kočičí mléko obsahuje 7 % bílkovin a váha koťat se zdvojnásobuje během 9 dnů; kravské mléko obsahuje 3,3 % bílkovin, tele zdvojnásobí svoji váhu během 47 dnů; mateřské mléko obsahuje 1,2 % bílkovin, kojenec zdvojnásobí svoji váhu během 180 dnů. Z tohoto přehledu je patrné, že kravské mléko má za účel růst telete, který je rychlejší nežli růst dítěte, současně však vidíme, že je kravské mléko tomu lidskému nejpodobnější, tudíž pro člověka představuje nejlepší alternativu.

Pro sportovce i jako prevence osteoporózy

Mléko je zdrojem mnoha živin. Kromě těch základních jako jsou bílkoviny, mléčný cukr a mléčný tuk obsahuje mimo jiné látky jako je laktoferin, laktoperoxidáza či další imunoglobuliny a vitamíny rozpustné v tucích jako je A, D, E. Obsahuje také řadu vitaminů B komplex.

Ideální nápoj představuje mléko pro sportovce. Jelikož obsahuje množství sacharidů, bílkovin a navíc kasein, usnadňuje mléko regeneraci po tréninku. Doporučuje se i jako prevence vzniku osteoporózy (projevuje se řídnutím kostní tkáně, v kostech se vytvářejí póry). Při současném stavu, kdy je většina lidí pohybově neaktivní a nezatěžuje dostatečně svůj pohybový aparát, se tak jedná o téma více než aktuální.

Pozor na to, jaké mléko pijete

Při konzumaci kravského mléka platí, že není mléko jako mléko. Existuje rozdíl mezi mlékem čerstvým, pasterovaným, homogenizovaným nebo uvařeným technologií UHT.

Čerstvé, tedy přírodní mléko si dnes můžeme koupit většinou u farmářů. Není odstředěné ani nijak tepelně ošetřené a nemá v sobě žádné přísady. Vlivem mikroorganismů (laktobacilů) však může zkysnout, a tak vzniká tzv. kyška. Někdo ho doporučuje před pitím převařit.

http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10004179-mleko-a-mlecne-vyrobky-6-biofarma

Pasterizace znamená krátké zahřátí na zhruba 61,5 °C. Čerstvé pasterované mléko je určené k okamžité spotřebě. Vydržet by mělo asi pět dnů. V supermarketech se však nejčastěji setkáváme s mlékem baleným v tetrapackových obalech nebo v plastových láhvích, a to s trvanlivostí delší než 7 dnů. Většinou bývá ošetřeno tzv. ultravysokým záhřevem (UHT), které zaručuje možnost dlouhodobého uchovávání mléka při pokojové teplotě. Před tím ještě mléko při průmyslové úpravě prochází tzv. homogenizací. Při té se molekuly tuku technologicky rozbíjejí na menší velikost. Takovéto mléko přijde o část živin, které ho činí tak výjimečným. Nejsou v něm lactobacily, zničeny jsou z části vitamíny, enzymy a další látky. Toto mléko má tedy z výživového hlediska menší přínos. I tak zůstává bohaté na bílkoviny i vápník, pro něž bývá mléko oceňováno.

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003737-mleko-a-mlecne-vyrobky-1-kravin

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10003790-mleko-a-mlecne-vyrobky-2-zpracovani-v-mlekarne

Autor: Kateřina Novotná