Recept: Ovesné palačinky jako nejlepší start dne

Palacinky s bananemSnídaně je základem každého dne a všichni, co chtějí zdravě žít, by ji neměli vynechávat. Ba naopak si na pořádný start udělejte čas a nebojte se přípravou strávit několik minut. Výslednou dobrotu pak jistě oceníte a navíc získáte energii na celé dopoledne.

Kvalitně se nasnídat ale neznamená do sebe nacpat vše, co vám přijde pod ruku. Denně ráno spořádáte plný talíř jídla, ale přesto se cítíte unaveni a brzy opět pociťujete známé kručení v břiše? Pak nejspíš nejíte to, co byste měli.

JAK BY MĚLA SNÍDANĚ VYPADAT?

Kvalitní snídaně by měla být druhým největším jídlem dne. Abyste se zasytili a nedostavil se brzy hlad, musí obsahovat vlákninu, bílkoviny, ale také sacharidy, kterých se v případě večeře, klidně vzdejte. Pokud rádi mlsáte, ráno můžete i trochu hřešit, tělo totiž, obzvláště pokud sportujete, bude mít dostatek času cukry a případně i tuky spálit. To ovšem neznamená, že se ve vašem denním snídaňovém menu bude nacházet mléčná čokoláda nebo máslový dort. A jak by tedy zdravá a chutná snídaně měla v ideálním případě vypadat? Vyzkoušejte například chutné ovesné palačinky. Ty potěší celou rodinu, nejenom sportovce a fitness nadšence.

OVESNÉ VLOČKY MÍSTO BÍLÉ MOUKY

Bílá mouka nemá ve zdravém jídelníčku co dělat, jak ji ale nahradit? Do své spíže si pořiďte celozrnnou, žitnou, pohankovou, kokosovou, mandlovou a v neposlední řadě ovesnou mouku, které jsou vhodnou a především zdravou alternativou. Ovesnou mouku lze vytvořit poměrně snadno, a to rozemletím ovesných vloček. Ty obsahují spoustu vlákniny a navíc jsou velmi levné. Na časté výmluvy ,,zdravá strava je drahá“ dnes není prostor. Ovesná mouka vám pak snadno pomůže jako lehké zahušťovadlo do omáček, polévek a samozřejmě do dezertů a moučníků, které se tak stanou dietní a snadno stravitelnou variantou jinak kalorických bomb.

ZDRAVÉ PALAČINKY JAKO IDEÁLNÍ SNÍDANĚ

Palačinky a lívance jsou snídaňovou klasikou. Když si na ně zajdete do restaurace nebo kavárny, jednak v podniku necháte přes sto korun a navíc do sebe vpravíte stovky zbytečných kalorií, neboť málo kde dostanete zdravou alternativu. Proč byste ale snídali mílou mouku, spoustu cukru a šlehačku ze spreje, když můžete jíst chutně a přitom dělat něco pro své tělo? Inspirujte se receptem, který vás nadchne a navíc má spousty obdob.

JAK UDĚLAT TĚSTO NA OVESNÉ PALAČINKY?

Těsto je základ, který bude u všech druhů ovesných palačinek stejný. Jak je doplníte, záleží již čistě na vaší fantazii. Na těsto budete potřebovat:

  • Půl hrníčku ovesné mouky (rozemletých vloček)
  • Hrnek a půl polotučného mléka (sojového mléka – v případě nesnášenlivosti laktózy)
  • Vaječný bílek
  • 5 ml olivového (kokosového) oleje

Z uvedených surovin vyšleháte tužší těsto, a na kapce oleje osmažíte z obou stran palačinky dozlatova.

JAK PALAČINKY OCHUTIT?

Teď přichází na řadu ta zábavnější varianta, kdy si palačinky ochutíte podle sebe. Pokud vás však nenapadají vhodné varianty, čtěte dál a sbírejte nápady do dalších dní.

OVESNÉ PALAČINKY S MEDEM, BANÁNEM A JOGURTEM

Ovesné palačinky na talíři polijte lžící včelího medu, poklaďte nakrájeným čerstvým banánem a na závěr ozdobně lžící řeckého jogurtu. Vše vám zabere sotva pár minut a vynikající snídaně je na světě!

OVESNÉ PALAČINKY S OŘECHY A BORŮVKAMI

Upečené ovesné palačinky lehce polijte javorovým syrupem, posypte čerstvými borůvkami a oblíbenými pekanovými ořechy, které vám dodají energii.

 blueberry_pancakes

 OVESNÉ PALAČINKY S JABLKY A SKOŘICÍ

Jablka nakrájejte na měsíčky, svařte v trošce vody s medem a zasypte lžičkou skořice. Ještě horké poklaďte na palačinky a pochutnejte si na vydatné sladké snídani s minimem cukru a tuku.

cinnamon_pancake_04_021811