Recept: Omeleta s mozzarellou a houbami

 Fitness recept Omeleta s mozzarellou a houbami

Omeleta s mozzarellou a houbami

Vejce jsou v kuchyni jednou ze základních ingrediencí a možnosti jejich užití v kuchyni jsou nekonečné. Jsou však také velmi bohatým zdrojem proteinu vysoké kvality. Bílek obsahuje důležité živiny jako riboflavin a selen, ale většina dobrého z vejce se skrývá ve žloutku, např. vitamin D, který je zásadní pro zdravý vývoj kostí a pro imunitu, dále řadu antioxidantů atd.

Houby mají stejně jako vejce nízký počet kalorií a navíc hodně vitamínu D, B a C.

Mozzarellu pak doporučujeme hlavně proto, že obsahuje méně tuku a kalorií než ostatní sýry.

Houbová omeleta je superrychlá na přípravu a můžete do ní také přidat jakoukoli zeleninu, kterou máte v lednici.

Ingredience:

  • 6 vajec
  • ½ šálku nastrouhané mozzarelly 
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 200g očištěných a nakrájených hub
  • 1 polévková lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
  • špetka soli a pepře

 

Postup:

  • Předehřejte troubu na 200°C.
  • Do mísy rozbijte celá vejce a utřete s mozzarellou. Nechte odpočinout.
  • Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájené houby, tymián, sůl a pepř. Orestujte houby dozlatova (asi 5 minut).
  • Přidejte vejce se sýrem do pánve a jemně ji protřepejte, aby se vejce rovnoměrně rozložila. Dejte pánev do předehřáté trouby a nechte péci cca 12-15min – dokud vejce nevyskočí. Ihned servírujte.