Recept: Proteinové žně v misce

 Recept proteinové žně v misce

Proteinové žně v misce

Různé zdroje proteinu by v našem každodenním jídelníčku rozhodně neměly chybět. Tady je jeden z receptů, jak tuto denní dávku beze zbytku naplnit a ještě si skvěle pochutnat.

A proč bychom vlastně měli protein vyhledávat? Jednak nám může pomoci s nadbytečnou váhou, protože nás na dlouhou dobu zasytí, také správně „nakopne“ náš metabolismus a pomáhá spalovat tuky, dále pomáhá zvyšovat svalovou hmotu a sílu, je skvělý na kosti, dokáže snížit náš krevní tlak a napomáhá hojení po úrazech.

 

Na dvě porce budete potřebovat:

  • 1 avokádo, oloupané, vypeckované a nakrájené na plátky
  • 2 šálky vařené cizrny
  • 1 šálek vařeného merlíku chilského
  • 2 velké mrkve, nakrájené na kousky
  • 2 hrsti čerstvé petrželové nati, nakrájené najemno
  • 1 malou cibuli, nakrájenou najemno
  • Šťávu z ½ citrónu
  • Špetku mořské soli
  • 1 polévkovou lžíci kokosového oleje
  • 2 čajové lžičky olivového oleje (extra panenského)
  • 1 čajovou lžičku chilli
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • ½ lžičky drceného zázvoru
  • 2 vařená vejce

 

Postup:

  • Předehřejte troubu na 175°C.
  • Na plech rozprostřete cizrnu a mrkev, zalijte kokosovým olejem, přidejte koření a sůl.
  • Pečte po dobu 20 minut, poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
  • Do střední misky dejte petržel, cibuli, merlík, citrónovou šťávu a olivový olej a dobře promíchejte.
  • Rozdělte orestovanou cizrnu a mrkev do servírovacích misek a to samé udělejte i s petrželovým salátem.
  • Navrch přidejte plátky avokáda a vejce a můžete podávat.

 

Nebojte se některou ze surovin, které zrovna nemáte po ruce, nahradit jinou, která se k ostatním bude podle vás hodit.

 

Co byste měli vědět o použitých ingrediencích:

Jedno avokádo obsahuje 4 gramy proteinu a patří tím tak mezi přeborníky mezi ovocem (ano, je to ovoceJ).

Cizrna je z proteinu složena z 23% a navíc obsahuje málo tuku.

Merlík chilský je také známý svým vysokým obsahem proteinu – 18 gramů na jeden šálek. Obsahuje uhlohydráty a je jedním z mála obilovin, které obsahují všech devět základních aminokyselin.

Mrkev patří mezi 14 top zeleniny co do obsahu proteinu.

Petržel není jen dobrou přílohou – nať obsahuje užitečné vitamíny, minerály a živiny. Je snadné ji pěstovat doma (klidně i vevnitř), takže neexistuje žádná výmluva, proč byste nemohli mít čerstvou petržel stále po ruce J

Citrónová šťáva přidává celé kombinaci mj. antioxidanty a vitamín C.

Vejce jsou samozřejmě skvělým zdrojem proteinu té nejvyšší kvality. Kupujte však dobrá vejce – od nosnic s volným výběhem.