Recept: Tradiční hummus s domácí tahini

Tradiční_hummus_1Hummus jako příloha, pomazánka nebo dip začíná dobývat svět. A není se čemu divit. Jeho orientální příchuť se skvěle hodí k pita chlebům, do salátů, k opečeným bramborám, do burgerů..a mohla bych pokračovat do nekonečna. A teď si ho budete moct za chvíli připravit sami doma!

Tipy:

• Udělejte si domácí tahini - levnější a vhodnější varianta, navíc velmi lehká příprava. Recept jsem napsala také.
• Oloupejte svou cizrnu- na povrchu vařené cizrny jsou průsvitné slupky, které jsou snadno sundat. Není na nich nic špatného, nicméně hummus je mnohem chutnější, když je cizrna oloupaná.

 


 

Ingredience:

1 plechovka cizrny (400 g plechovka) nebo okolo 250 gramů vařené cizrny
Šťáva z ½ citrónu
¼ hrnku tahini (asi 2-3 vrchovaté polévkové lžíce)- postačí cca ¼ hrnku bílých sezamových semínek
2-3 polévkové lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
½ polévkové lžíce koriandru
½ polévkové lžíce soli
paprika a pepř na dochucení

Tradiční_hummus_2

Domácí tahini:

Osmahněte na sucho na pánvi sezamová semínka, po chvíli zhnědnou a vypustí oříškové aroma. Rozmixujte (s vodou a olivovým olejem), po asi 10 minutách vám vznikne bílá pasta.

Tradiční_hummus_3 Tradiční_hummus_4

Postup na přípravu hummusu:

1) Do mixéru dejte nejdříve hotovou tahini pastu a šťávu z citrónu. Rozmixujte.
2) Přidejte olivový olej, česnek a koření.
3) Přidejte cizrnu a mixujte, dokud nemáte správnou konzistenci. Pokud chcete spíše jemnější hummus, přidejte více oleje. Nebo můžete Nechat na straně trochu cizrny a poté ji do hotového hummusu dát, aby byl ,,křupavý“.

Tradiční_hummus_5

Autor: Terezie Lindovská