Recept: Zeleninová polévka

Zeleninová_polévka1

V chladných zimních dnech často nic nepotěší víc než velká porce polévky. Já osobně zbožňuji ty rozmixované, krémové, ke kterým si často dávám třeba rýži, celozrnný chléb nebo brambory. Postup je u každé takové polévky stejný- nechte v hrnci vařit veškeré ingredience, dokud nebudou dostatečné měkké, poté rozmixujte. 

 

 

 

  

Ingredience:

4 středně velké brambory
celá brokolice (500g)
půlka cukety
2 tyčky řapíkatého celeru
půl hrnku quinoi
jedna polévkoválžíce lahůdkového droždí
1 litr vody
kokosový olej
bílé fazole
sůl/pepř na dochucení


Postup:
 

1. Nakrájejte brambory a zeleninu na malé kousky.
2. Ve velkém hrnci na trošce kokosového oleje zlehka osmahněte brambory a veškerou zeleninu (pozor, aby se nic nespálilo).
3. Nalijte vařící vodu (měla by pokrývat veškerou zeleninu, pokud chcete řidší polévku, dejte vody více), nasypte lahůdkové droždí a zamíchejte.
4. Nechte vařit na mírném plameni cca 10 minut, poté přidejte quinou.
5. Vařte dalších 35-40 minut, dokud vše nezměkne.
6. Hotovou polévku rozmixujte tyčovým mixérem.
7. Do polévky vmíchejte fazole (můžete použít i třeba cizrnu, hrášek nebo cokoliv, co vás napadne).

Autor: Terezie Lindovská