Syrovátkové proteiny

ALL4FIT, syrovátkové proteiny

Syrovátkové proteiny poznáte velice snadno, nejčastěji nesou označení WHEY (anglicky syrovátka), vždy však platí, že je vhodné podrobně si prostudovat etiketu a zjistit, jestli opravdu jedná o čistý syrovátkový proteiny nebo protein nastavený dalšími zdroji bílkovin. Syrovátková bílkovina jako taková je nerychleji vstřebatelným zdrojem bílkovin dostupným doplňkové výživě. Je tedy ideálním řešením pro potréninkovou suplementaci a suplementaci v obdobích delšího lačnění. 


 

Syrovátka

Prvním typem je koncentrát (označovaný jako WPC- Whey Protein Concentrate). Obsahuje většinou 50–80 % syrovátkových bílkovin, zbytky mléčného tuku a laktózy. Dnes je nejčastěji používanou surovinou pro výrobu proteinových nápojů a patří k levnějším surovinám pro výrobu. U kvalitního výrobku sledujte množství bílkovin (doporučujeme > 65 %), ale také zastoupení tuku a laktózy, které by nemělo přesahovat 10 g.

Výhody: často velice příjemná chuť díky většímu podílu jednoduchých sacharidů, zastoupení více druhů bílkovin, příznivá cena

Nevýhody: často použity nekvalitní příměsi (hydrolyzát kolagenu), poměrně rychlá stravitelnost

Kdy používat: během dne jako doplněk stravy při nedostatku kvalitních bílkovin, nebo 45 minut po tréninku spíše ale v objemovém období.


Syrovátkový isolát

O stupínek lepším proteinem je syrovátkový isolát (WPI- Whey Protein Isolate). Jedná se o produkt s obsahem bílkovin vyšším jak 80 %. Běžně však tato hodnota dosahuje 90 %. Sama o sobě obsahuje méně laktózy a tuků, ale také menší množství vitamínů a minerálů ve srovnání s předchozím koncentrátem. Isolát je možno získat mnoha způsoby.

Výhody: velice čistý a kvalitní zdroj bílkovin, minimální obsah laktózy a tuků, bez nežádoucích příměsí

Nevýhody: vyšší cena, menší chuťový zážitek na úkor kvalitnějšího složení

Kdy používat: během dne jako doplnění kvalitních bílkovin, 45 minut po tréninku, vhodný do diet a rýsovacích fází tréninku


Syrovátkový hydrolyzát

Vrcholem celého snažení o dosažený dokonalého syrovátkového proteinu je hydrolyzát, často označovaný jako HYDRO. Je vlastně dalším zpracováním isolátu, kdy se enzymaticky naštěpí dlouhé řetězce syrovátkových proteinů a ty jsou tak pro náš organismus lépe vstřebatelné. I zde však najdeme rozdíly, a to ve stupni hydrolýzy. Čím větší je hydrolýza, tím menší částice bílkoviny nám zůstano. Je významným zdrojem bílkovin při jejich nedostatku v přirozené stravě. Je vhodný také do redukčních diet.


 

TPW whey usn WHEY ATP Whey Reflex whey