Recept: Tvarohové knedlíky i pro dietáře

knedlikyTlačenka, svíčková, rajská, topinky, bramboráky… To všechno a mnoho dalšího jsou pokrmy, na kterých jsme vyrostli. Typická česká kuchyně se objevovala v každé domácnosti, neboť naše babičky ani maminky kuskus nebo pohanku neznaly. Nevýhodou těchto pokrmů je fakt, že jsou nejenom zdlouhavé na přípravu, ale především těžké, mastné a pro zdravé stravování nepříliš vhodné. Své oblíbené pochutiny si ale nemusíte odpírat, stačí jen, naučit se odlehčené varianty, na kterých si pochutnáte a přitom se můžete těšit z energie a krásné postavy. Co takhle vyzkoušet výborné tvarohové knedlíky, jako od babičky?

Tvaroh jako součást stravy

Tvaroh by se měl objevovat v každém zdravém fitness jídelníčku. Obsahuje totiž mnoho bílkovin, málo tuku a minimum cukru. Tvarohových receptů existuje nespočet, my si dnes ukážeme, jak rychle a snadno vytvořit tvarohové knedlíky s ovocem, které milují děti i dospělí.

 

Co budete potřebovat?

250g polotučného tvarohu (dietáři odtučněný)
3 lžíce špaldové celozrnné mouky
1 vejce
Špetka soli
100g jahod
Lžička medu

Jak postupovat?

Postupně vymíchejte tvaroh s vejcem, přidejte mouku a špetku soli. Hladké a lehce lepivé těsto vyválejte na pomoučeném válu do tloušťky cca ½ cm. Následně jej rozkrájejte na rovnoměrné čtverečky, které v dlani plňte ovocem a poté zabalte a vytvarujte kuličku. Takto připravené knedlíky vařte ve vroucí vodě 7 – 10 minut. Hotové knedlíky vyplavou na povrch, v tu dobu jsou ideální pro vyjmutí z lázně. Mezitím, co se budou knedlíky vařit, si připravte rozvar z jahod. Jahody v menším hrnečku s trochou vody rozvařte na kaši, vodu sceďte a jahody rozmixujte tyčovým mixérem. Pro sladkost přidejte trochu medu, případně i ořechy.