Recept: Veganský fazolový burger

Občas má každý z nás chuť na pořádný burger v housce. Málokdy se nám ale podaří vyhnout se těm nezdravým fast foodovým variantám, ze kterých nám je akorát těžko. Co takhle zdravý burger, plný bílkovin a minerálních látek? I ten se může stát skutečným. Stačí chvíle kreativity v kuchyni a několik ingrediencí, které snadno seženete v každém obchodě.

Ingreadience

1 hrnek vařené bílé řýže
1 1/2 hrnku vařených červených (černých) fazolí
1 cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce hořčice
1 polévkoá lžíce kmínu (prášku)
1 polévková lžíce koriandru
1 polévková lžíce petržele
Špetka chilli lupínků (nebo koření)
Sůl a pepř na dochucení

veganský_burger_1

 

Postup:

  1. Fazole nechte namočené přes noc ve vodě, poté uvařte na měkko. Rýži připravte klasicky, buď v hrnci nebo v rýžovaru. 
  2. Na pánvi na trošce oleje osmahněte najemno nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměkne a nepustí aroma.
  3. Ve velké míse smíchejte rýži a fazole, promíchejte a rozmačkejte fazole.
  4. Do směsi dejte osmahnutou cibuli a česnek, promíchejte.
  5. Přidejte veškeré koření a hořčici. Můžete přidat/ubrat dle chuti.
  6. Udělejte ze směsi středně velké kulaté placky. Položte na pečící papír (nebo do alobalu).
  7. Pečte na 180 stupňů Celsia 30 minut. Po 15 minutách burgery otočte, aby byly propečené z obou stran.
  8. Servírujte v housce se zeleninou nebo jako přílohu. Já jsem použila rajčatovou omáčku, špenát, okurku, vařené rozmačkané fialové brambory a rajčata. Dobrou chuť!

 

veganský_burger_2

Autor: Terezie Lindovská


 

Aminostar_oneaday Amix_oneaday Muscle_Sport_vitamin