Vejce

vejce_all4fit_1Vejce bylo dlouhou dobu zatracováno, protože i přes své „výhody“ má jednu „nevýhodu“, a tím je strašák vysoký obsah cholesterolu. Dnes už ale víme, že cholesterol přijatý v potravě nemá tak velký vliv na to, kolik nám toho špatného opravdu koluje v krvi, a tak se nemusíme bát vajíčka do svého jídelníčku opět pravidelně zařadit. Zejména proto, že vajíčka jsou velice zdravá a výživná.

Vím, že se to možná bude zdát až divné ve srovnání s tím, co se donedávna o vejcích tvrdilo, ale dnes jsou odborníky zařazována přímo do „superpotravin“, tedy potravin plných zdraví prospěšných látek i přes svůj nízký obsah energie. Vzhledem k tomu, že můžeme vyškrtnout to, co bylo u vajec považováno za největší problém, tedy cholesterol, zbývají nám jejich samé velmi výhodné nutriční vlastnosti.

 

Jak je to tedy s tím cholesterolem? Uvedu zde jednu studii. Trojice korejských vědců z Kansas University v USA na krysím modelu prokázala, že fosfolipid lecitin, obsažený ve vejcích, omezuje absorpci (vstřebávání) cholesterolu ve střevech. Co to znamená? Že po snězení vejce se do organizmu dostane pouze přiměřené množství cholesterolu. Zbytek projde trávicím traktem a je vyloučen. Existuje i spousta jiných studií, kterým se „překvapivě“ často nedařilo prokázat souvislost mezi množstvím snězenými vejci a obsahem cholesterolu v krvi. Mimo jiné cholesterol je pro nás životně důležitý a v potravě ho přijímat musíme.

Vejce v sobě mají obrovské množství živin i přesto, že si zachovávají poměrně nízký obsah kalorií – cca 80 kcal připadá na 1 vejce. Vejce obsahuje velké množství vitamínů, minerálních látek, lipidů, ale zejména velké množství bílkovin. Jedno vejce pokryje až 14 % procent doporučeného denního příjmu bílkovin, které jsou ještě navrch bohaté na esenciální aminokyseliny, jež organismus potřebuje pro zdravý vývoj a obnovu buněk.

Co tedy vejce obsahuje?

  • sacharidy → velmi malé množství (< 3%)
  • tuky → vysoké zastoupení nenasycených mastných kyselin, včetně omega 3 mastných kyselin
  • bílkoviny → obsahuje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin = komplexní bílkovina
  • vitamíny → A, B1, B2, B5, B6, B12, D, E a K
  • minerální látky → železo, draslík, zinek, fosfor, selen
  • voda → velmi malé množství (< 3%)

vejce_all4fit_2

BÍLEK
Je z 92% tvořen bílkovinami, kterých obsahuje asi 40 různých (např. ovoalbumin, ovotransferin, ovomukoid, avidin apod.). Bílkoviny vejce jsou biologicky hodnotnější než bílkoviny masa nebo mléka. Vaječná bílek neobsahuje žádný tuk.

ŽLOUTEK
Jelikož je žloutek nezbytný pro výživu vyvíjejícího se zárodku, je také plný živin. Žloutek je ze 2/3 tvořen tukem, zároveň obsahuje všechen tuk celého vejce a proto je také hlavní zdrojem jeho energie. Hlavními zdroji tuku jsou nenasycené mastné kyselin, kde převažují omega 3 mastné kyseliny. Žloutek také obsahuje již zmíněný cholesterol (cca 200 mg na 1 vejce) a lecitin, který, jak již bylo uvedeno, pomáhá při jeho vstřebávání v organismu.

Důležité je také říci, že v čím syrovějším stavu vejce konzumujete, tím zdravější a nutričně hodnotnější pro organismus je. Při zahřívání dochází totiž k nevratné denaturaci (změna, zbavení původní hodnoty) bílkovin. Jako poslední denaturují aminokyseliny ve žloutku, proto je výhodnější přidávat žloutky na pánev později a nechat je trochu řidší.

Vejce jsou také geniální v tom, že mají v kuchyni mnohostranné využití. Dají se použít jak pro sladká, tak pro slaná jídla, k snídani, přes den i na večeři. Záleží už jen čistě na vaší fantazii kdy a na jaký způsob vejce do jídelníčku zařadíte. A nemusíte se bát sníst i 3 vejce za den.

Na co si dát u vajec ale pozor? Kromě doby trvanlivosti rozhodně na jejich původ. Je to opravdu velmi důležité, protože zcela logicky v jaké kondici je slepice, v takové budou i její vajíčka. Zkuste se úplně vyhnout vejcím od „nosnic v klecích“ (na vajíčkách označené pod kódem „3“). I přesto, že jsou nejlevnější variantou vajec, zde se opravdu vyplatí nešetřit. Ideálním stavem je odebírat vejce přímo z farmy, tedy z biochovu (označení „0“). Často jsou však tyto možnosti omezené, proto v obchodech vybírejte alespoň vejce od „nosnic s podestýlkou,“ (kód 2), nebo ještě lépe od slepic z volného výběhu (kód „1“).

Dostali jste chuť na míchaná vajíčka?

vejce_all4fit_3vejce_all4fit_4vejce_all4fit_5

Parametr na 100g DDM (100 g)
Voda 2.78 g  
Energetická hodnota 549 kcal 27.5 %
Energetická hodnota 2298 kJ 0.0 %
Bílkoviny 35.6 g 79.1 %
Tuk 34.5 g 49.3 %
Minerální soli 3.15 g 52.5 %
Sacharidy 23.97 g 10.4 %
Cukr 2.46 g 2.7 %
Vápník 171 mg 17.1 %
Železo 3.23 mg 17.9 %
Hořčík 11 mg 2.8 %
Fosfor 451 mg 45.1 %
Draslík 373 mg 7.9 %
Sodík 576 mg 24.0 %
Zinek 2.76 mg 18.4 %
Měď 0.149 mg 7.5 %
Mangan 0.056 mg 2.8 %
Selen 118 µg 168.6 %
Vitamin B1 (tiamin) 0.19 mg 12.7 %
Vitamin B2 (riboflavin) 1.277 mg 75.1 %
Vitamin B3 (niacin) 0.267 mg 1.3 %
Vitamin B5 (kyselina pantotenová) 6.5 mg 65.0 %
Vitamín B6 (pyridoxal) 0.207 mg 10.4 %
Vitamín B9 (kyselina listová, folát) 138 µg 34.5 %
Vitamín B9 (potravinářský folát) 138 µg  
Vitamín B9 (stravovací ekvivalent folátu) 138 µg  
Choline 602.5 mg  
Vitamín B12 2.9 µg 48.3 %
Vitamín A 398 MJ 8.0 %
Vitamín A (ekvivalent retinolu) 117 µg 47.0 %
Vitamín A1 (retinol) 116 µg  
Beta-cryptoxanthin 13 µg  
Vitamín E (alfa-tokoferol) 2.04 mg 17.7 %
Vitamín K (fylochinon) 0.7 µg 0.9 %
Nasycené mastné kyseliny 10.305 g 51.5 %
Mononenasycené mastné kyseliny 13.745 g  
Polynenasycené mastné kyseliny 7.555 g  
Cholesterol 1110 mg

 

 

Autor: Kateřina Novotná