Zelenina

Zelenina_2

Všichni asi tušíme, že je pro naše tělo nějak prospěšná. Neshodneme se však, co zelenina ještě je a co už nikoli. Vyhláška k zákonu o potravinách definuje zeleninu jako různé jedlé části rostlin. Od toho vyvěrá klasický spor ohledně melounu. Zelenina nebo ovoce?

Zeleninou mohou být listy, celá nať, kořeny, cibule, stonky, řapíky, květy, soukvětí, bulvy, hlízy, výhony, plody aj. Zelenina pochází z rostlin jednoletých, dvouletých, někdy i trvalých. Seznam zeleninových druhů je však různých zemích odlišný. Zatímco v USA je již jednou zmíněný meloun pokládán za ovoce, u nás je ve statistických výkazech evidován jako zelenina.


 

 

Zeleniny není nikdy dost

Zelenina patří mezi nízkoenergetické potraviny s vysokým obsahem vody. Charakterizuje ji vitaminová bohatost, značný obsah minerálních složek a vlákniny. Právě vláknina má na naše tělo tak blahodárný účinek. Vláknina nerozpustná (hrubá) Je prakticky nestravitelná a proto zlepšuje naše zažívání. Dostatek vlákniny chrání i před civilizačními chorobami, jako jsou rakovina trávicího ústrojí, srdeční onemocnění, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a obezita. Vláknina rovněž pomáhá při léčbě zácpy, hemeroidů, syndromu podrážděného střeva či při divertikulitidě (zánět střevní výchlipky). Oproti tomu vláknina rozpustná je typická tím, že v trávicím ústrojí (žaludku) bobtná, a tím pomáhá zvyšovat objem stravy. Vyvolává pocit tak nasycení, ale nezvyšuje energetický příjem. Tím pomáhá při hubnutí.

Zelenina_1

Zdravý dospělý člověk by měl každý den sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny. Jednou porcí se přitom rozumí obsah jednoho čajového šálku o objemu 80 až 100 gramů, menší jablko či pomeranč nebo jedna mrkev.

V ČR se spotřebuje ročně na jednoho obyvatele 80,2 kg zeleniny, a jsme tak stále hluboko pod průměrem Evropy. V tomto ohledu jsou na tom nejlépe středomořské země, kde přesahuje roční spotřeba zeleniny 130 kg na osobu. Určité rezervy máme i v pestrosti zeleninových druhů a zejména v kulinářském zpracování. S naší spotřebou průměrně 30 druhů jsme daleko za téměř 60 druhy, které se konzumují ve Francii, nebo dokonce 80 druhy, které lze najít na čínském jídelním lístku.

Ideální jídlo na večer

Zelenina je ideální jídlo na dopolední nebo odpolední svačiny a měla by být součástí každého většího pokrmu. Pokud trpíte problémy s tloustnutím, snažte se příjem zeleniny přesouvat hlavně do doby, kdy máte tendenci nejvíce nekontrolovaně jíst, například večer.

Nebojte se také zeleninu kombinovat například s olivovým olejem nebo některými druhy sýrů. Tuk v nich obsažený umožní rozpouštění vitamínů, které jsou v zelenině.

Autor: Jakub Kovářů