Recept: Zeleninový Kuskus

Kuskus je poslední dobou velmi oblíbená potravina, používaná především jako příloha na příklad k masům a podobně. Dá se ovšem jíst také jako hlavní potravina v konkrétním jídle, a to v podobě třeba salátů nebo na způsob „rizota“. A právě na tento způsob vám zde představím jeden, můj oblíbený, recept.

Hlavní roli v tomto jídle hrají, kromě kuskusu samozřejmě, cuketa a lilek. Jako další pak kukuřice, sušená rajčata a černé olivy. Je to ověřená, velmi chutná a díky zelenině i velmi zdravá kombinace. A co je na tom nejlepší? Za 20 minut máte jídlo na stole  Další nespornou výhodou kuskusu jako hlavního jídla je fakt, že chutná výborně i studený. Můžete si ho tedy připravit předem a pak ho využít na příklad jako oběd na cesty.

Ingredience (3 - 4 porce)

  • kuskus – 300g
  • cibule – 2ks (já nejraději volím červené)
  • česnek – 4 stroužky
  • cuketa – 1ks
  • lilek – 1ks (stačí menší)
  • větší plechovka kukuřice
  • sušená rajčata naložená v oleji
  • černé olivy
  • olivový olej sůl, pepř, provensálské koření 
zeleninovy_kuskus_all4fit_1

 

Nejprve si podle návodu připravíme kuskus. Můžeme použít vařící vodu, ale pro lepší chuť můžeme kuskus zalít vývarem (zeleninovým nebo i jiným – podle chuti). Protože musíme kuskus nechat nabobtnat, máme čas na přípravu všeho ostatního. Na pánvi na rozehřátém olivovém oleji osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, poté přidáme na kostičky nakrájený lilek a cuketu. Vyplatí se nejprve přidat lilek, protože se dělá o trochu déle, než cuketa. Osolíme, opepříme a přidáme provensálské bylinky. Zhruba 8 minut restujeme, až jsou lilek s cuketou měkké. Mezitím si nakrájíme černé olivy, sušená rajčata a připravíme kukuřici. Zde jsem schválně neudávala přesné množství, protože si myslím, že to záleží na vaší chuti a vašich preferencích. Na závěr ve velké míse smícháme všechno dohromady a přidáme olivový olej, který kuskus krásně zjemní. A nemusíte s ním vůbec šetřit. Je zdravý a dle mého názoru chuťově výborný, takže povýší toto jídlo ještě „o třídu výš“.

zeleninovy_kuskus_all4fit_2

TIP: Pokud by někomu v tomto jídle chybělo něco živočišného, chuťově je také výborná kombinace s tuňákem v olivovém oleji nebo klasičtější varianta s orestovanými kousky kuřecího masa.

TIP: Čerstvě hotové jídlo můžete na talíři posypat strouhaným parmezánem.

Dobrou chuť!

Autor: Kateřina Novotná