Zelený čaj

zeleny_caj_all4fit_2Jste po ránu zvyklí pít kávu? Vodu? Nebo snad nic? Možná byste měli zauvažovat, že svůj den začnete šálkem zeleného čaje? Ptáte se proč? Čtěte dál.

Zelený čaj je tzv. “pravý čaj“, protože při svém zpracování prošel minimální fermentací, čímž si zachovává své účinné látky. Všeobecně lze říci, že voda a zelený čaj jsou celosvětově dva nejčastější nápoje, přitom tradice pití zelených čajů sahá opravdu velmi daleko. Především v Indii a Číně, kde se jako první začal zelený čaj pěstovat, a to už 2000 let před naším letopočtem. Na starý kontinent se potom tento nápoj dostal až v novověku v 16. století.

 

Hlavní rozdíl mezi zelenými a ostatními čaji není tolik v samotném druhu rostliny, ale především v jeho způsobu výroby, tedy způsobem jejich úpravy bezprostředně po sklizni. Lístky zeleného čaje jsou krátce po otrhání vystaveny vysokým teplotám, díky čemuž je v maximální možné míře omezeno riziko jejich oxidace (fermentace), která je tím hlavním důvodem, proč čajové lístky v jiných případech ztrácí velkou část své síly.

Mezi pozitivní účinky zeleného čaje můžeme zařadit ty potvrzené, ale i ty nepotvrzené, které doposud nebyly vědecky podloženy, přesto někteří lidé tvrdí, že zelený čaj tyto účinky má. Ono i placebo ale má někdy svůj význam.

Mezi ty vědecky potvrzené účinky zeleného čaje patří:

  • větší konzumace zeleného čaje je spojená s menším výskytem poruch kognitivních funkcí u člověka, jako je paměť, koncentrace apod. a snížení úmrtnosti spojené s rakovinou
  • lepší imunita → vyšší koncentrace antibakteriálních bílkovin
  • snížení množství tělesného tuku → zvýšení oxidace tuků (pomáhá tělu využít tuk jako zdroj energie) a podpora látkové výměny. Tím, že kofein, který je obsažený v theinu, stresuje tělo působením na jeho nervový systém, dochází k dočasnému zvýšení metabolismu a odbourávání tuků
  • zelený čaj může pomoci v prevenci oxidace LDL („špatný“) cholesterolu, což následně může vést ke snížení zanášení cév
  • upravuje vysoký krevní tlak
  • anti-stresový efekt díky potlačení podráždění nervové soustavy
  • má vysoké antioxidační účinky

zeleny_caj_all4fit_1

A mezi ty vědecky nepotvrzené, „babské“, účinky zeleného čaje patří:

  • zastavení některých neurodegenerativních onemocnění (Alzheimerova, Parkinsonova choroba)
  • snížení negativních účinků LDL („špatného“) cholesterolu a zároveň zvýšení produkce HDL („hodného“) cholesterolu
  • prospívá zubům → antibakteriální složky tohoto nápoje totiž zvládají také bojovat s bakteriemi způsobujícími zubní plak

 

Nebylo by fér vyjmenovat pouze ty kladné vlastnosti zeleného čaje. I on má totiž své záporné stránky, ale nutno dodat, že pouze v případě opravdu jeho nadměrného pití. Mezi ně patří především negativní účinky spojené s vysokým příjmem kofeinu, který zelený čaj obsahuje v theinu, jako je nevolnost, nespavost a časté močení, což vede k postupnému odvodňování organismu.

Co se týče přípravy zeleného čaje, tak zde mám pár tipů, které jste možná nevěděli. Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60-80 °C. Je to z toho důvodu, že příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a čaj má poté hořkou chuť až pachuť. Naopak čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné a chuťové složky uvolnily z listů jen málo. Další výhodou kvalitnějších zelených čajů je fakt, že se mohou zalévat vícekrát. Pro další nálevy akorát musíte zvýšit teplotu vody nebo prodloužit dobu louhování. Ta pro první nálev může být od 30 sekund do několika minut. Opět záleží na konkrétním čaji. Při kratších dobách louhování se běžně používá větší množství čaje, než u louhování delšího.

Na závěr už je snad důležité jen připomenout, že pokud se chceme těšit ze všech účinků zeleného čaje, měli bychom pít kvalitní sypaný zelený čaj a pít ho pravidelně alespoň jeden šálek denně. Jen tak se totiž může naplno projevit síla antioxidantů obsažených v zeleném čaji, jež lidské tělo dokáží efektivně zbavovat tzv. volných radikálů. Právě tyto prvky jsou totiž nejvíce zodpovědné za zdravotní obtíže typu ucpaných tepen nebo rakovinného bujení.

Autor: Kateřina Novotná