Sójové proteiny

Vhodný zdroj bílkovin pro jedince s intoleranci vůči laktoze nebo bílkovinám živočišného původu. Skvělý zdroj bílkovin pro vegetariány či vegany.

Typy sójových bílkovin

Izolát - jedná se o proteinový přípravek s vysokým obsahem sójových bílkovin (90 % proteinů). Je vyroben z odtučněné sójové mouky, která má většinu složek nebílkovinné povahy, tuky a sacharidy odstraněných. Takto vyrobený produkt má neutrální chuť a zpracování nepředpokládá nadýmání díky bakteriální fermentaci. Sójový izolát se v potravinářském průmyslu používá zejména jako emulgátor, pro zlepšení textury potravin, zvýšení obsahu bílkovin a také pro vyšší zadržení tekutin v dané potravině.

Koncentrát - směs obsahující 70 % bílkovin je odtučněná sójová mouka, bez příměsi sacharidů, dobře rozpustná ve vodě. Sójový koncentrát si zachovává většinu vlákniny, která je v produktu obsažena. V potravinářství se opět používá nejčastěji jako složka velmi dobře zadržující tekutinu a zároveň pro zvýšení obsahu bílkovin v produktu. Tato forma sójové bílkoviny je velmi dobře stravitelná.

Sójová mouka - vyrábí se broušením sójových bobů na jemný prášek. Dodávají se v "natural" formě nebo se sníženým obsahem tuku a obsahem bílkovin rovným 50 %. Mouka má buď dobrou rozpustnost ve vodě, nebo špatnou. Tato vlastnost je závislá na množství lecitinu v sójové mouce. Další nespornou výhodnou je, že se jedná se o bezlepkový produkt.

 

 

Záznamy nebyly nalezeny...